Inasiskola épül Tasnádon

Inasiskola épül Tasnádon
Szatmár megye – Négyszáz gyerek számára biztosít továbbképzési lehetőséget az újonnan felépülő inasiskola. Az intézményben olyan szakembereket képeznek, akik a diploma megszerzése után munkalehetőséghez jutnak.

— Tasnádon fontos, hogy felépüljön egy műszaki ipari iskola, amit  inasiskolának vagy hároméves szakiskolának neveznek — tudtuk meg Véron András polgármestertől. — Az intézmény a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség fejlesztési programja keretén belül jön létre. Elvileg szép tervnek tűnik az, hogy egy modern, az EU–elvárásoknak megfelelő tanügyi intézmény jöjjön létre azzal a céllal, hogy olyan szakmunkásokat képezzen, akik alkalmazhatók lesznek majd helyi cégeknél.

 

Tervek és lehetőségek

 

— Itt van előttem a terv, amely már több éve elkészült, de Tasnád város nem tud egy megfelelő helyet biztosítani. Jelenleg Tasnádon nincs egy olyan öthektárnyi terület, ahová ezt a tanügyi létesítményt felépítsék. Az iskolát fel kell építeni ez év őszéig, ha a város nem akarja elveszíteni az erre a célra szánt összegert — tette hozzá Véron.

A polgármester szerint nagy szükség van egy ilyen iskolaközpontra, hiszen több olyan cég működik Tasnádon, ahol szükség van szakmunkásokra (hegesztő, lakatos, villanyszerelő stb.), de a több száz munkanélküli között nemigen lehet megfelelő szakmunkásokat találni. Ez az iskola amiatt jön létre, hogy olyan szakembereket képezzen, akikre szükség van a munkaerőpiacon. Amikor ez a terv elkészült, nemcsak arra gondoltak, hogy a tasnádi gyerekek kapjanak továbbképzést, hanem a környék falvainak a gyerekei is. Ebben az iskolában négyszáz gyerek tanulhat szakmát, hogy munkához jussanak. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy inkább megszüntetjük a piacot, és ezen a területen épülhet fel az iskolai campus.