In rem eljárást indított a DIICOT a Ludovic Orban által a miniszterelnök ellen tett feljelentés ügyében

Ludovic Orban
Ludovic Orban
In rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban által Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen tett feljelentés ügyében – értesült az AGERPRES hírügynökség.

A bírósági források szerint a döntés június 7-én született hazaárulás és a nemzetbiztonságot fenyegető titkos információk nyilvánosságra hozatala miatt. A PNL elnöke május 17-én közölte, saját nevében, állampolgári minőségében feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő, Viorica Dăncilă és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolja.

Ludovic Orban azt mondta, a feljelentést az a memorandum indokolja, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány. ‘Ezt a feljelentést a saját nevemben tettem, román állampolgári minőségemben. Erkölcsi kötelességemnek éreztem megtenni ezt. Nem hunyok szemet semmi fölött, nem fogok hallgatni, nem maradok tétlen, amikor a Románia érdekeit súlyosan sértő dolgok történnek’ – fogalmazott Orban.

A liberális pártelnök akkor azt mondta ‘Dragnea és követői’ tönkreteszik az ország hitelét, ‘több tíz éven át épített hidakat robbanthatnak fel’. ‘Szükségesnek tartom, hogy valaki vizsgálja ki ezeket a tetteket. Én nem vagyok ügyész’ – mondta még Ludovic Orban.
Orban szerint ki kell vizsgálni mindazt, ami a memorandum elfogadása előtt történt, a dokumentum elfogadásának körülményeit, valamint nyilvánosságra hozatalát. A pártelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, “hazaárulásra utaló rész is van a feljelentésben”, ugyanakkor úgy véli, a kormányfő vétett a törvény ellen azzal, hogy nem tájékoztatta az államfőt a memorandumról, és – szerinte – fennáll az elnök jogköre elbitorlásának gyanúja is, mivel az ország külpolitikájának irányvonalát az államfő szabja meg, a kormánynak csak gyakorlatba kell ezt ültetnie, semmiképpen sem hozhat döntéseket az elnökkel való előzetes egyeztetés hiányában. Később a legfőbb ügyészség továbbította a feljelentést a DIICOT-nak, amely az ilyen ügyek kivizsgálásában az illetékes hatóság.

www.agerpres.ro

Címkék: ,