In memoriam Sütő András

In memoriam Sütő András
Baráti hangulatban telt a megemlékezés Sütő András író halálának ötödik évfordulóján, kedden este a Nagyváradi Kiss Stúdió Színházban.

 

 

A Kiss Stúdió terme megtelt mindazokkal, akik Sütő András halálának ötödik évfordulóján szerettek volna megemlékezni az íróról, életéről és műveiről. Az In memoriam Sütő András megemlékező esten közreműködtek F. Bathó Ida, Kiss Törék Ildikó, Meleg Vilmos és Varga Vilmos. Mind a négy színész személyesen ismerte az írót vagy játszott Sütő darabokban, ezért a megtervezett műsorrendet felborította a folyamatosan előtörő emlékek sokasága, amelyeket megosztottak a közönséggel. Ebbe a nosztalgiázásba a közönség is bekapcsolódott, így a megemlékezés a spontaneitás miatt inkább egy régi jó barátok közötti meghitt beszélgetésre hasonlított. Kiss Törék Ildikó elmondta „Sütő András mindannyiunk barátja volt, annak is aki nem ismerte személyesen, hiszen ők írásain keresztül érezhettik barátjuknak az írót, aki művei által még mindig velünk van”. Életrajzi adatokat az egész előadás folyamán hallhattunk, mégis inkább azok az emlékek, magánlevelek és történetek fogták meg a jelenlevőket, amelyekről eddig nem hallhattak, amelyek nincsenek megírva. Több művét is felidézték, például első drámáját a Mezítlábas menyasszonyt (1950), a Fecskeszárnyú szemöldök (1958) és a Szerelem, ne siess! (1961) darabokat és a kettőből ötvözött Tékozló szerelem (1962) című darabját, amelyet Váradon is bemutatnak és amelyben F. Bathó Ida játssza Zsuzsika szerepét. Ennek emlékére a színésznő egy olyan levélrészletet olvasott fel, amelyben Sütő András instrukciókat ad a szerep eljátszásához. Ezt a magánlevelet még közönség nem hallhatta eddig és nyomtatásban sem jelent meg.

 

Személyes emlékek

Továbbá megemlítették a Pompás Gedeont, amit már az első bemutató után letíltanak, az Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját, a Csillag a máglyán és a Káin és Ábelt, amelyben Meleg Vilmos Ábelt alakította. A megemlékező esten igazi átéléssel olvasott fel néhány részletet Ábel monológjaiból, ezúttal viszont Káin utolsó monológját is felolvasta „ … Mert ha porból lettünk is: emberként nem maradhatunk az alázat porában”. A Vidám sirató egy bolyongó porszemért című drámájának váradi bemutatóját Varga Vilmos rendezte, de a székely milliő helyett bihari környezetbe helyezte a darabot. Varga Vilmos ehhez kapcsolódó történeteket mesélt, de olyanokat is amelyek a személyesebb emlékekhez tartoznak. Az előadásoknak nagy sikere volt, a közönség állva tapsolt minden alkalommal. Kiss Törék Ildikó hozzátette Sütő András számára hamar elkezdődött a tiltások és letiltások korszaka, mivel számos művében a sorok között olyan szókimondó, hogy mindenki megérti üzenetét, de a tiltások ellenére az írónak nem marad más, csak az alkotás. F. Bathó Ida hozzátette, mára már leszoktunk a sorok közti olvasásról, a mai fiatalok nem is tudják mi az. Eszterházy Péter is egy interjúban így vélekedik: „Nem lehet a sorok közt utalni, mert a sorok közt nincs semmi, csak a sorköz.” A megemlékező est Sütő András Maradj velünk! című művének üzenetét Kiss Törék Ildikó szimbolikusan, kézfogással adta át a megjelent hallgatóságnak.

Nagy Noémi