In memoriam Haukler István

In memoriam Haukler István
Egy évvel ezelőtt, november 23–án, életének 65. évében, Budapesten elhunyt Haukler István, a kiváló vívómester, sok olimpiai és világbajnok edzője, a szatmári vívás kiemelkedő alakja.

1942. március 9–én született Szatmárnémetiben, 1952–ben ismerkedett meg a vívással, Csipler Sándor edző irányítása alatt. 1959–ben Kairóban, majd 1962–ben Párizsban az ifjúsági világbajnokságon döntős volt, kétszer nyert világbajnoki bronzérmet a román férfi tőrcsapattal: Havannában 1969–ben és Ankarában 1970–ben. 1964–benTokióban, 1968–ban Mexikóban és 1972–ben Münchenben sportolóként, 1984–ben Los Angelesben a román női tőrválogatott edzőjeként vett részt az ötkarikás játékokon, itt csapata ezüstérmet nyert. 1980–86 között a román női tőrválogatott edzői tisztségét töltötte be. Sportolói és szakedzői tevékenységéért megkapta az érdemes sportoló, majd az érdemes edző címet. 1986–ban elhagyta Romániát és a németországi Offenbachban telepedett le, ahol szép sikerekkel folytatta edzői pályafutását: növendékei ott voltak azokban a német tőr és párbajtőr válogatottakban, amelyek több világbajnoki érmet nyertek.

A szatmári vívótalálkozók állandó résztvevője volt, neki és barátainak köszönhető Csipler Sándor vívómester szatmári mellszobrának a felállítása 1999–ben. Nagy elméleti tudásáért, eredményes edzői munkájáért a Nemzetközi Vívószövetség és a román szakszövetség magas rangú elismerő díszoklevelekkel köszönte meg a vívómesternek a román és a nemzetközi vívóéletben kifejtett sokrétű tevékenységét. Kegyetlenül pontos emberismerete, logikája volt, felismeréseiben ritkán tévedett. Halálának évfordulóján megemlékeznek a Mágusról szükebb pátriáján kívűl Magyarországon, Németországban, és mindenhol e nagyvilágban ahol a mesteredző növendékei élnek és dolgoznak.