Immár tényleg cigistop jön

Immár tényleg cigistop jön
Eldőlt: alkotmányos a dohányzást korlátozó törvény. Ezt hosszas huzavona után sikerült elfogadnia a parlamentnek, és aztán még alkotmánybíróságon is megtámadták. Végül érvénybe lép.

Döntő újdonság született szerdán a dohányzás korlátozásáról szóló romániai huzavonában: az alkotmánybíróság kimondta, hogy nem sérti az alaptörvényt Romániában a dohányzást korlátozó törvény, amelyet decemberben fogadott el a bukaresti parlament. Most már nincs akadálya a jogszabály kihirdetésének és életbe léptetésének, ezért a törvény Klaus Iohannishoz kerül, kihirdetésre, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 45 napon belül életbe lép. Gyakorlatilag tehát még további másfél hónap telhet el úgy, hogy nincs korlátozva a dohányzás, például a szórakozóhelyeken és éttermekben sem. Ugyanakkor komolyabb akadály elvileg már nincs a szigorítás előtt. Egyébként eddig is gyakorlatilag átmeneti időszak volt, ezek a hetek már köztes létben teltek, ugyanis a jogszabály akár már ez év elejétől érvényben lehetne, ha utolsó próbálkozásként nem támadták volna meg még az alkotmánybíróságon.

Késleltetők

A testület szerdán hozott döntést, mégpedig egyöntetűt, az alkotmánybírák mindannyian úgy voksoltak, hogy a szigorítás nem ütközik az alaptörvénybe. Azaz elvetették azt az óvást, amit közösen nyújtott be az összes parlamenti párt több reprezentánsa. A törvény életbe lépését eddig ugyanis alkotmányossági óvás késleltette, amelyet 33 szenátor írt alá. Az összes parlamenti párt képviselői megtalálhatók közöttük. A Hotnews külön kiemeli az alábbi aláírókat: Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestóy Attila (RMDSZ), és a független Alfred Laurenţiu Mihai. A még december 21-én benyújtott óvás beterjesztői azt állították, nem a dohányzás korlátozását, hanem a „zárt közterület” fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden „közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre” kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Az alkotmányossági óvást most elvető taláros testület elnöke külön is megerősítette: a dohányzást korlátozó jogszabály a hivatalos közlönyben való megjelenése után 45 nappal lép majd hatályba. Mint lapunkban már a jogszabály parlamenti megszavazása után megírtuk, körkérdésünk azt mutatta, hogy Nagyváradon is a szórakozóhelyek, éttermek többsége már a jogszabály elfogadásakor eleve hajlandó lett volna azt alkalmazni, és persze most is tiszteletben fogja tartani.

Bírságot kockáztatnak

A törvény értelmében tilos lesz a dohányzás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön és zárt vagy nyitott játszótéren. A jogszabály csak a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben teszi lehetővé a dohányzást. A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig, jogi személyek – például kávézók, bárok, vendéglők – 10 ezer lejig terjedő bírságot kockáztatnak. Korábban Klaus Iohannis üdvözölte a dohányzást korlátozó, két éve halogatott jogszabály elfogadását, és közölte, hogy nem fog kihirdetésével késlekedni.

Háttér

Romániában a vendéglátóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény: csak a száz négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek tulajdonosainak kellett külön dohányzó és nem dohányzó helyiséget kialakítaniuk. A száz négyzetméternél kisebb kávézók, bárok működtetőinek lehetőségük volt választani, hogy az egész létesítményt dohányzónak vagy nem dohányzónak nyilvánítják. Sok tulajdonos attól tartott, hogy vendégeket veszít, ha megtiltja a dohányzást, ezért a romániai vendéglátóhelyek többségében eddig lehetett dohányozni. Ám más vendéglátóhelyek tulajdonosai lapunknak azt hangoztatták: szerintük a dohányzó vendégek nagy többsége is csak időlegesen marad majd távol, azaz a visszaesés végül csak minimális mértékű lesz, ezt pedig kompenzálják azok, akik füstmentes étterembe, szórakozóhelyre szívesebben mennek – a dohányzó vendégek pedig idővel megszokják majd, hogy odakint rágyújthatnak, ahogy számos nyugati országban is némi átmenet után hozzászoktak, sok helyen külön külső dohányzóhelyet is kialakítanak számukra.

Szeghalmi Örs0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter