Immár tényleg cigistop jön

Immár tényleg cigistop jön
Eldőlt: alkotmányos a dohányzást korlátozó törvény. Ezt hosszas huzavona után sikerült elfogadnia a parlamentnek, és aztán még alkotmánybíróságon is megtámadták. Végül érvénybe lép.

Döntő újdonság született szerdán a dohányzás korlátozásáról szóló romániai huzavonában: az alkotmánybíróság kimondta, hogy nem sérti az alaptörvényt Romániában a dohányzást korlátozó törvény, amelyet decemberben fogadott el a bukaresti parlament. Most már nincs akadálya a jogszabály kihirdetésének és életbe léptetésének, ezért a törvény Klaus Iohannishoz kerül, kihirdetésre, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 45 napon belül életbe lép. Gyakorlatilag tehát még további másfél hónap telhet el úgy, hogy nincs korlátozva a dohányzás, például a szórakozóhelyeken és éttermekben sem. Ugyanakkor komolyabb akadály elvileg már nincs a szigorítás előtt. Egyébként eddig is gyakorlatilag átmeneti időszak volt, ezek a hetek már köztes létben teltek, ugyanis a jogszabály akár már ez év elejétől érvényben lehetne, ha utolsó próbálkozásként nem támadták volna meg még az alkotmánybíróságon.

Késleltetők

A testület szerdán hozott döntést, mégpedig egyöntetűt, az alkotmánybírák mindannyian úgy voksoltak, hogy a szigorítás nem ütközik az alaptörvénybe. Azaz elvetették azt az óvást, amit közösen nyújtott be az összes parlamenti párt több reprezentánsa. A törvény életbe lépését eddig ugyanis alkotmányossági óvás késleltette, amelyet 33 szenátor írt alá. Az összes parlamenti párt képviselői megtalálhatók közöttük. A Hotnews külön kiemeli az alábbi aláírókat: Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestóy Attila (RMDSZ), és a független Alfred Laurenţiu Mihai. A még december 21-én benyújtott óvás beterjesztői azt állították, nem a dohányzás korlátozását, hanem a „zárt közterület” fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden „közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre” kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Az alkotmányossági óvást most elvető taláros testület elnöke külön is megerősítette: a dohányzást korlátozó jogszabály a hivatalos közlönyben való megjelenése után 45 nappal lép majd hatályba. Mint lapunkban már a jogszabály parlamenti megszavazása után megírtuk, körkérdésünk azt mutatta, hogy Nagyváradon is a szórakozóhelyek, éttermek többsége már a jogszabály elfogadásakor eleve hajlandó lett volna azt alkalmazni, és persze most is tiszteletben fogja tartani.

Bírságot kockáztatnak

A törvény értelmében tilos lesz a dohányzás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön és zárt vagy nyitott játszótéren. A jogszabály csak a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben teszi lehetővé a dohányzást. A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig, jogi személyek – például kávézók, bárok, vendéglők – 10 ezer lejig terjedő bírságot kockáztatnak. Korábban Klaus Iohannis üdvözölte a dohányzást korlátozó, két éve halogatott jogszabály elfogadását, és közölte, hogy nem fog kihirdetésével késlekedni.

Háttér

Romániában a vendéglátóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény: csak a száz négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek tulajdonosainak kellett külön dohányzó és nem dohányzó helyiséget kialakítaniuk. A száz négyzetméternél kisebb kávézók, bárok működtetőinek lehetőségük volt választani, hogy az egész létesítményt dohányzónak vagy nem dohányzónak nyilvánítják. Sok tulajdonos attól tartott, hogy vendégeket veszít, ha megtiltja a dohányzást, ezért a romániai vendéglátóhelyek többségében eddig lehetett dohányozni. Ám más vendéglátóhelyek tulajdonosai lapunknak azt hangoztatták: szerintük a dohányzó vendégek nagy többsége is csak időlegesen marad majd távol, azaz a visszaesés végül csak minimális mértékű lesz, ezt pedig kompenzálják azok, akik füstmentes étterembe, szórakozóhelyre szívesebben mennek – a dohányzó vendégek pedig idővel megszokják majd, hogy odakint rágyújthatnak, ahogy számos nyugati országban is némi átmenet után hozzászoktak, sok helyen külön külső dohányzóhelyet is kialakítanak számukra.

Szeghalmi Örs