Immár harminckét fertőzött

Nagyvárad – Mától már nincs teljes karantén a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórházban, bár még mindig nem tudni, mi okozta a csoportos szalmonellafertőzést. A vizsgálat folyamatban van.

 

 

További betegekről bizonyosodott be, hogy szalmonellával fertőződtek meg, így az esetek száma immár 32 – tudatta portálnkkal dr. Ovidiu Pop, a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház menedzsere. Viszont nem új megbetegedésekről van szó, csupán a viszgálatok eredménye mostanra lett meg, úgyhogy a kórház vezetősége a karantén részleges feloldásáról döntött. Ez annyit jelent, magyarázta a kórházmenedzser, hogy egy beutalthoz egyszerre csak egy hozzátartozó mehet látogatóba, s természetesen csak látogatási időben.

 

Kimutatták

 

Mint arról már olvashattak, csütörtökön 17 betegről tudtak, vasárnap pedig már 21-ről. Főleg gyerekek fertőződtek meg, s párhetes csecsemők is vannak közöttük. Amint a kórházmenedzser elmondta, nem egy helységből származnak, vannak közöttük szalontaiak, margittaiak, belényesiek és nagyváradiak is. Továbbra sincs senki súlyos állapotban. Folyamatban van az ügy kivizsgálása, s mint megtudtuk, immár kolozsvári orvosok is részt vesznek ebben. A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság, valamint a kórház laboratóriumában párhuzamosan végezték el a vizsgálatokat, s mindkét laboratóriumban a B0 szalmonellatörzset mutatták ki. Ovidiu Pop szerint ez a törzs akár súlyos megbetegedést is okozhat, sok múlik a fertőzött személy immunrendszerén.

Azt viszont érdeklődésünkkor még nem tudta az egészségügyi intézmény menedzsere, hogy kórházon belüli, avagy kórházon kívüli fertőzésforrás okozta a megbetegedéseket. „Én is türelmetlenül várom az eredményeket. Várhatóan pár napon belül meglesznek” – nyilatkozta tegnap.

 

Tudnivalók

 

A kórokozó általában fertőzött étellel – szárnyas-, sertéshús, csirke vagy kacsatojás – jut a beteg szervezetébe, de előfordulhat trágyázott zöldségeken, gyümölcsökön is. Szennyezett lehet az ivóvíz is, sőt, néha tünetmentesen hordozó ember adhatja át a betegséget. Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers vagy nem kellően hőkezelt tojást tartalmaznak (tipikusan a madártej, fagyi). Ami pedig a megelőzést illeti: fontos a gyakori, gondos kézmosás; főzés közben gyakran öblítsük el az eszközeinket, fertőtlenítsük a vágódeszkát, szivacsot; nyers húst csak frissen dolgozzunk fel, s tartsuk hűtőszekrényben; a mirelit ételt ne fagyasszuk vissza; a húsokat jól átsütve tálaljuk, a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg; felhasználás előtt mossuk meg a tojás héját, s lehetőleg most ne fogyasszunk nyers tojást, húst tartalmazó ételeket.

 

Neumann Andrea