Ime, az igazi hungarikum

Akt.:
Ime, az igazi hungarikum
A magyar nóta debreceni fellegvárában, a Lovarda színháztermében ismét felcsendülnek a legcsodálatosabb nóták: szeptember 28-án Fejem fölött gyorsan repülnek az évek címmel rendeznek gálaelőadást Fényes György, Szőllősi Emese, Horváth Gyöngyi, Somogyi Erika, Menyhárt Éva és Szigeti Ferenc fellépésével. A zenét Sárközi Béla és cigányzenekara szolgáltatja majd. Az előadás főrendezőjével, Balogh Imrével beszélgettünk.

Több mint hat éve tart már a sikeres előadás-sorozat a Lovardában, milyen újdonságokat tudnak még a közönségnek bemutatni?

Balogh Imre: Amikor elkezdtük szervezni előadásainkat, akkor azt ígértük, hogy műsorainkban a hazai nótaénekesek legjavát mutatjuk be a szórakozni, kikapcsolódni és a magyar nóta segítségével a múltat felidézni vágyó vendégeknek. Természetesen az aktualitásokat figyelembe véve próbáljuk minden alkalommal színesíteni a gálákat. A következő már a 33. előadásunk lesz és eddig, bátran állíthatjuk, mindegyik más és más volt, mind a szereplőket, mind a hangulatot tekintve – talán ez is a vonzerőnk, egyben mozgató erőnk is. A magyar nóta kimeríthetetlen gazdagságú, évtizedek kellenének ahhoz, hogy az ismert nótákat műsorra tűzzük, és még akkor is ott vannak azok az előadók, akiket eddig nem sikerült meghívni. Sok olyan művész van, akit a közönség és mi is szívesen meghallgatnánk a jövőben.

A magyar nóta ismertségének gondozóiként mire a legbüszkébbek az elmúlt időszakból?

Balogh Imre: Boldogan mondom, hogy több eredményünk van, melyekre nagyon büszkék vagyunk. Elsőként említem, hogy a magyar nóta kezdi elnyerni méltó helyét, ugyanis hungarikum lett. A következő pedig, hogy egyesületté alakultunk, létrejött a Debreceni Magyar Dal és Nóta Színház Egyesület, így már összefogottabb, tartalmasabb formában szolgálhatjuk a magyar nóta ügyét. A harmadik örömteli dolog, hogy a magyar nótáról, huszonnyolcadik előadásunkról és a művészekről megírtam egy kétszáznegyven oldalas, exkluzív megjelenésű könyvet, melynek címe: A Magyar Nóta a Szív Dala. Hasonló tartamú összefoglaló a magyar nótáról már több évtizede nem jelent meg A könyv kiadását az anyagi eszközök előteremtése után kezdhetjük el, reméljük még ebben az évben megjelenhet.

A szeptember 28-i előadást mi hívta életre, mire utal a címválasztása?

Balogh Imre: Ebben az előadásban is több dolgot szeretnénk bemutatni a kedves közönségnek. A címnek külön mondanivalója is van: a Fejem fölött gyorsan repülnek az évek Fényes Gyuri barátunk pályájára utal, aki 40 éve kötelezte el magát a magyar nóta szolgálatára és most töltötte be a 60. életévét. Számtalan nóta kísérte a pályáján, ezekből egy gazdag csokorral nyújtunk majd át a közönségnek. Az ismert művészek között figyelemreméltó az ifjú generáció jelenléte is, Szigeti Ferenc, a fiatal magyarnóta-énekes növendékek egyik legígéretesebb tagja mutatkozik be a soron következő előadás alkalmával.

Jegyértékesítés és további információk: +3630/6342-844 , +3652/710-038 (este).
e-mail: baloghimre49@gmail.com
Átutalás: Debreceni Magyar Dal és Nóta Színház Egyesület
számlaszám: 60600163-11104122-00000000
Jegyárak: 1500,-ft- 2300,-ft- 2700,-ft