Imádnunk kell az Istenünket

Imádnunk kell az Istenünket
Vasárnap Böjte Csaba ferences szerzetes prédikált és mutatott be szentmisét a Barátok templomában. Felléptek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szent Angéla-ház lakói.

Bevezetőjében Böjte Csaba ferences testvér köszönetet mondott Kiss Albert plébánosnak, a várad-olaszi egyházközség és a Szent Rita Nőszövetség tagjainak, illetve mindazoknak, akik segítik és támogatják a nagyváradi Szent Angéla-házat, vagy ahogy ő fogalmazott, „ezt a kis virágoskertet, hiszen minden gyermek egy csodaszép virág”. Mivel Szent László-év van, a szentmisére való ráhangolódásképp az otthon lakói egy műsort adtak elő a szent királyról.

Az első parancsolat

Az evangéliumi szakasz Szent János könyvéből szólt. Prédikációjában a szerzetes arról igyekezett meggyőzni a jelenlevőket, hogy Szent László vezetésével induljanak el közösen a paradicsomba vezető boldogság útján. Az első parancsolatot magyarázva arra kért minket: imádjuk az Istent, lángoló szeretettel szeressük őt, gyakran beszélgessünk vele, mert az ő jelenlétében szebbek és jobbak tudunk lenni. Elmélkedjünk Jézus vonásain, mivel az Úr őbenne mutatta meg a szép arcát. Ne legyünk szomorúak, rosszkedvűek vagy keserű szívűek, hiszen ő is jókedvű, derűs, vidám. Emellett Isten bízik is az emberiségben, az első karácsonykor is felénk nyújtotta a karját. Amikor pedig nem úgy mentek a dolgai, ahogy kellett volna, Krisztus sem adta fel, hátrált meg, „dobta be a törülközőt”, vagy mondta azt, hogy most már több a soknál.

Ugyanakkor bár ő írta a forgatókönyvet, és megtehette volna, Jézus mégse tett semmit egyedül. Isten ugyanis közösséget épített, emberhalászi feladattal bízta meg Pétert is, és még a Pállá lett Sault is elvezette a gyilkos terrorista állapotától a szeretet himnuszáig, mert szüksége volt rá. Nemcsak jóban kell tehát lenni Istennel, vagy sűrűn templomba járni, hanem imádnunk kell őt, szívünk teljes szeretetével – nyomatékosította Csaba testvér.
A misén közreműködött a Kiss Géza-Lóránd kántor-karnagy vezette Bihari Sándor kórus.

Ciucur Losonczi Antonius