Eredmények

2021.07.13. 08:18

Hét diák zárta tízes átlaggal az érettségit Bihar megyében

Az idei érettségi Bihar megyére vonatkozó eredményeit ismertette tegnap délelőtt Virgil Blage megyei főtanfelügyelő.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

A tavalyinál jobbak az érettségi eredmények, a rendkívüli helyzetet figyelembe véve pedig igazán figyelemreméltó a teljesítmény – kezdte optimista felütéssel a tegnapi sajtótájékoztatót Virgil Blage főtanfelügyelő. Az idei érettségire Bihar megyében 3717 diák iratkozott fel, közülük 3204 tanuló idén fejezte be középiskolai tanulmányait, 513-an pedig az előző években végeztek. A feliratkozott diákok közül 3582 fiatal jelent meg végül a vizsgákon, ami 96,36 százalékos részvételi arányt jelent, kevéssel maradva el az országos aránytól (96,68%). Bihar megyében a sikeresen érettségizők aránya 69,40%, ami 6,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, ez az idei országos átmenési arányhoz viszonyítva pedig 0,4 százalékkal kisebb, de így is az országos mezőny első felében helyezkedik el a megye. Amennyiben az idei évfolyam sikeres érettségizőit vesszük figyelembe, ez az arány 75,10%. Ebben a kategóriában az országos arány 75,7% – mutatott rá a főtanfelügyelő. Az elméleti osztályok idei végzőseinek 81,9 százaléka érettségizett sikeresen, ez az arány 79,4%, amennyiben minden érettségizőt beleszámolunk. A technológiai, illetve műszaki osztályok végzősei közül 46% érettségizett sikeresen. A vokacionális (hivatási szakirányú) osztályok diákjai körében a sikeresen vizsgázók aránya 73,40%.

Bihar megyében a főgimnáziumokat tekintve élen jár az Emanuil Gojdu, ahol minden diák (203) átmenő átlagot szerzett, utolsó helyen pedig a margittai Octavian Goga Főgimnázium áll 67,83 százalékkal (199 érettségiző diák). A technológiai líceumok élén a Partenie Cosma Közgazdasági Kollégium áll 72,59 százalékkal (261 érettségiző diák), míg az utolsó helyet a Berettyószéplaki 1. számú Technológiai Líceum foglalja el 10,53 százalékkal (26 érettségiző diák). A teológiai líceumok első helyét az átmenési arányt illetően az Emanuel Baptista Teológiai Líceum foglalja el 100 százalékkal (57 érettségiző diák), míg utolsó helyen a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum áll 47,62 százalékkal (44 érettségiző diák). Örvendetes azonban, hogy egyetlen olyan Bihar megyei tanintézmény sincs, ahol senki nem ment volna át az érettségin – jegyezte meg a főtanfelügyelő.

A jegyeket illetően megfigyelhető ugyanaz a szakadék, amely a nyolcadikosok országos képességfelmérőjére is jellemző volt a vidék-város tekintetében. A vidéki iskolák diákjai alacsonyabb jegyeket szereztek, illetve az átmenési arány is kisebb volt ezekben a tanintézményekben. A főtanfelügyelő ugyanazt a megoldást látja ebben a helyzetben is, mint a nyolcadikosok esetében: szerinte újra kell gondolni az iskolai hálózatot, olyan jól felszerelt kollégiumokra lenne szükség, amelyek étkezdével, bentlakással is rendelkeznek. A Bihar megyei magyar tannyelvű iskolák többsége a megyei átlag alatt helyezkedik el: nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum – 42,50%, székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum – 42,55%, váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum – 47,62%, váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium – 41,67%, Érmihályfalvi 1. számú Műszaki Líceum – 12,12%, margittai Horváth János Elméleti Líceum – 62,12%. Kivételt képez az Ady Endre Elméleti Líceum, ahol az átmenési arány 82,73%.

Az idei érettségin 1414 óvást nyújtottak be, az elbírálásukat követően 1,8 százalékkal nőtt a sikeresen érettségizők aránya, illetve kettővel nőtt a színtízes átlagot szerző vizsgázók száma is, így Bihar megyében hét diák zárta tízes átlaggal az érettségit. Bihar megyében ugyanakkor nem volt jellemző az, hogy nagy eltérés legyen az első, illetve az óvás utáni jegy között, ahogy ez országos szinten több esetben megtörtént. Az idei vizsgáról összesen öt diákot zártak ki csalási kísérlet miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában