Illetékmódosítási tervek

Nagyvárad – A nagyváradi városvezetés tervei szerint azok, akik 2009 március 31-ig kifizetik az évi teljes ingatlan- és kocsiadójukat, 5 százalékos jóváírásban részesülnének.

Biró Rozália vázolta a nagyváradi polgármesteri hivatal 2009. évre vonatkozó helyi illetékek módosítására vonatkozó tervét. Eszerint a járműforgalmi illetéket 10 százalékkal növelni kívánják, már csak azért is, mert ez Nagyváradon a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten volt 2007-ben és 2008-ban. Az így befolyt összegből ülön pénzalapot hoz létre a város, melyet a lakónegyedi parkolók kialakítására fordítanak. A bárok és éttermek működési engedélyeinek kibocsátására befizetendő illeték is módosulni fog, és az új illeték összegének megállapításakor figyelembe veszik azt, hogy melyik körzetben helyezkedik el a vendéglátóipari egység és azt, hogy mekkora a vendéglátásra fordított felülete.

Ez utóbbi szempont alapján minden olyan szórakozóhely esetében, melynek vendégfogadásra fordított területe meghaladja a 100 négyzetmétert, az illeték értéke száz szálakékkal fog nőni, de ez semmiképp sem haladhatja meg a 30 millió régi lejt. Biró Rozália hozzátette: azok akik nem fizették ki a 2007-re érvényes illetéket, de megteszik ezt ezév szeptember 30-ig, mentesülnek a büntetések kifizetése alól. Egy másik elképzelés az ún. hotelilleték 2,5 százalékról 3 százalékra való emelése. Végezetül mindazon jogi- és magánszemélyek, akik 2009 március 31-ig kifizetik az évi teljes ingatlan- és kocsiadójukat, 5 százalékos jóváírásban részesülnek.

Kérünk

A városban lévő tanügyi ingatlanberuházásokkal kapcsolatban Biró Rozália elmondta, hogy a Tanügyminisztériumhoz eljuttatott beadványban a Gojdu liceum, a Mihai Viteazu szakkolégium és a Művészeti iskola felújítási munkálataira is támogatást kér a város. Ezek mellett a város további 4,7 millió lej támogatást  kér a minisztériumtól azoknak a munkálatoknak a folytatására, melyekre az önkormányzatnak már nincs pénze. Biró Rozália elárulta, hogy kedden Ilie Bolojan polgármester Bukarestbe látogatott, ennek egyik nem titkolt célja az, hogy a felsorolt beruházásokra megszerezze a tárca támogatását. A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Gheorghe Carp alpolgármester megerősítette azt, amit már korábban nyilatkozott, mármint azt, hogy augusztus 1-ig befejezik a felújítási munkálatokat a Teodoroiu, Depoului, Ion Bogdan utcákon.