Illegális táborban Basescu államfő

Illegális táborban Basescu államfő
Traian Basescu román elnök felkeresett csütörtökön egy római illegális tábort, ahol román (túlnyomórészt roma) bevándorlók élnek.

Első útja a táborba vezetett; rögtön érkezése után odament, még mielőtt találkozott volna Silvio Berlusconi olasz kormányfővel. Olaszországban megkezdték a napokban az illegális táborok nagyrészt romániai roma származású lakóinak összeírását. Az olasz hatóságok fenntartják maguknak a lehetőséget, hogy ujjlenyomatot vehetnek azoktól, akiknek nincs semmilyen személyazonosító okmányuk. Nem mindegyik érintett helyi közigazgatási apparátus alkalmazza ezt az intézkedést. Bukarestet nyugtalanítják ezek az intézkedések, és kérte, hogy a román konzulátusok képviselői is jelen lehessenek a nyilvántartásba vételi műveleteknél. “Az olasz intézkedések egy részét megértjük, de nem tudunk egyetérteni az olyan bánásmóddal, amely túllép az Európai Unió normáin” – jelentette ki Basescu a táborban tett látogatásán, Róma Magliana külvárosában.

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa bírálta az olasz hatóságok intézkedéseit. Szavai szerint az, ami ezekben a táborokban történik az összeírás kapcsán, “nyugtalanító eltávolodás a nemzetközi jog elveitől”. Az Európai Bizottság és az Európai Unió soros francia elnöksége jelentést vár a Berlusconi-kormánytól a romák olaszországi összeírásának céljáról és körülményeiről. Az olasz kormány illetékesei többször is teljesen alaptalannak minősítették a nyilvántartásba vétellel kapcsolatos aggodalmakat.