Illegális bevándorlás – Közös járőrözésről állapodott meg a román és a szerb belügyminiszter

Akt.:
Illegális bevándorlás – Közös járőrözésről állapodott meg a román és a szerb belügyminiszter
A román és a szerb belügyi egységeknek az államhatár térségében történő közös járőrözéséről írt alá egyezményt csütörtökön Dragos Tudorache román és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter – tájékoztatott honlapján a román belügyminisztérium.

A megállapodást Dacian Ciolos román és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök találkozója keretében írták alá a temesvári közigazgatási palotában. A közös járőrözés – a közlemény szerint – a schengeni ajánlásoknak megfelelően erősíti meg a közös határszakasz ellenőrzését.

A belügyminiszterek megbeszélésén Dragos Tudorache az Európai Unió és Szerbia közötti toloncegyezmény tárgyában való együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mindkét miniszter jónak minősítette az információcsere által megvalósuló együttműködést, mely arra irányul, hogy leküzdjék a terrorizmust és a radikalizálódást, a gazdasági bűnözést, a jövedékiadó-köteles termékek csempészését és a vámszabályok megsértését.

Október végén a román határrendészet szóvivője panaszolta el a Digi 24 hírtelevíziónak, hogy Szerbia rendre elutasítja az államhatár térségében román oldalon elfogott illegális bevándorlók visszafogadását, és ez feszültséget okoz a két ország között.

A televíziós riportban elhangzott: a szerb-román határ térségében idén elfogott mintegy háromszáz határsértő közül Szerbia mintegy kétszáz visszafogadását elutasította. A szerb hatóságok arra hivatkoztak, hogy ezekben az esetekben nem teljesültek a toloncegyezményben előírt feltételek – magyarázta a szóvivő. A határsértők többsége Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezett.

(MTI)