Illatok, színek, levegő – tuti tippek relaxációhoz

Illatok, színek, levegő – tuti tippek relaxációhoz
Az ünnepek környéke az esztendő egyik legzűrösebb és legtöbb stresszel járó időszaka. Szerencsére számos módszer létezik arra, hogy „idegösszeomlás” nélkül éld túl ezt a néhány hetet.

A tartós stresszért többnyire olyan teljesen hétköznapi, idegesítő dolgok felelősek, mint mondjuk az idővel való harc vagy egy, a bevásárlás után felfedezett, elfelejtett tétel. A titok abban rejlik, miként reagálsz ezekben a helyzetekben! Például, ha kiborul egy pohár kóla, azt is megteheted, hogy nevetsz az ügyetlenségeden, és egyszerűen feltakarítod – vagy fel is idegesítheted rajta magad. Eláruljuk, hogyan tanulhatsz meg pozitívan hozzáállni a problémákhoz!

Minden fejben dől el!

Észrevetted, hogy már megint mérgelődsz valamin? A stresszkutatók azt tanácsolják, hogy ahelyett, hogy belelovalnád magát a dologba, inkább rögvest kezdj el a megoldáson gondolkozni! Például gyakran vagy ingerült, mert a családod nem segít a háztartásban, az ünnepi előkészültekben? Megoldást jelenthet egy nyugodt beszélgetés, melynek során igazságosan fel lehet osztani a feladatokat. A megoldási javaslat hatására te is nyugodtabb leszel, és nem idegeskedsz tovább. A negatív gondolatokat pozitívak váltják fel, mégpedig a kreativitás segítségével. Fejben dől el minden!

Figyelemtréning

Az olyan foglalatosságok, melyek során az egyénnek állandóan kontrollálnia kell a saját viselkedését, komoly idegi megterhelést okoznak, és akár alvászavarokhoz is vezethetnek. Tipikusan ilyen az eladói munka, amikor minden vásárlóval barátságosan kell viselkedni, vagy az is, ha valaki egy nagyobb vendégség háziasszonya. Ha minden mondatunkat és mozdulatunkat meg kell gondolnunk, vagy soha nem szabad türelmetlennek lennünk, az komoly stresszt okoz. Ilyenkor segíthet az úgynevezett figyelemtréning: koncentrálj arra, amit látsz, és kapcsolj ki! Minél jobban koncentrálsz a külső részletekre, annál inkább elterelődik a figyelmed a bosszantó dolgokról és emberekről, és lassan megnyugszol majd.

Jó időbeosztás

Rengeteg a tennivalód? Néhány egyszerű trükkel segíthetsz magadon! Először is állíts fel fontossági sorrendet, és mindig a legsürgetőbb teendőt vedd előre. Ez segít abban, hogy ne idegeskedj, a sikerélmény révén pedig motiváltabb és energikusabb leszel. Ugyanakkor azt is tervezd be, hogy napközben bármikor „beüthet” valami váratlan esemény. Ne félj attól sem, hogy néhány feladatot másra ruházz át, és ha már amúgy is túlterhelt vagy, bátran mondj nemet egy újabb kérésre!

 3 gyakori stresszfaktor

 

 1. Tökéletességre törekvés

Mi a megoldás? Senki nem várja el tőled, hogy mindent tökéletesen csinálj – önmagadat tartod nyomás alatt. Hagyd abba!

2. Túlhajszoltság

Mi a megoldás? Az ebédszünet igenis arra való, hogy pihenj, nem arra, hogy dolgozz. Így feltöltődhetsz energiával, és utána új lendülettel folytathatod a munkát.

3. Megfelelni akarás, buzgólkodás

Mi a megoldás? A másiknak gyakran egyáltalán nincs akkora szüksége a segítségedre. Várj, amíg megkérnek arra, hogy segíts!

 Ügyelj a jelekre!

 

   

Túlterhelt vagy? Alvászavarokkal küzdesz? Ha azt szeretnéd, hogy ezek a tünetek ne váljanak állandóvá, sportolj, jógázz, meditálj, vagy hívd segítségül a homeopátiás szereket!

Nyugtató illatok

Stresszoldáshoz az aromaterápia is hatásos lehet. Egy illatmécsesbe csöpögtess jázmin, levendula, narancs, borsmenta vagy rózsa illóolajat, ez segíteni fog az ellazulásban. A másik módszer, ha ugyanezeket az illóolajokat a fürdővizedhez adod.

A színek harmóniája

Már reggel feszülten indul a napod? Válassz zöld vagy a lila színű ruhákat! Állítólag ezek az árnyalatok jobb kedvűvé teszik az embert!

Irány a szabad!

Igen, hűvösebb már az idő, de a friss levegő remek a stresszoldáshoz! Sétálj egyet a környéken, vagy ha van rá egy kis időd, menj el túrázni a legközelebbi erdőbe. A testre és a lélekre is csodás hatással van!