Iliescu visszavonuláson gondolkodik

Ion Iliescu, a Szociáldemokrata Párt tiszteletbeli elnöke komolyan gondolkodik azon, hogy nem indul az őszi parlamenti választásokon. a Cotidianul napilap kérdésére, hogy milyen egyéni választókerületben indulna, azt válaszolta, hogy még nem tudja, mint ahogyan azt sem, hogy indul-e egyáltalán a választásokon.

20 éve ez lenne az első alkalom, amikor a PSD „nagymamája”, aki 1990-1996, illetve és 2000-2004 között volt Románia elnöke, nem tölt be semmiféle tisztséget. A visszavonulás gondolatát részben előrehaladott kora, részben pedig a parlamenti munkával járó elkopással, idővesztegetéssel indokolja a szenátor.

„Nem érdekel a téma. Nem beszéltünk mostanig róla, és nem is tudom, hogy akarom-e egyáltalán jelöltetni magam. Elsősorban azon kell gondolkodnom, hogy akarok-e indulni, mert nagyon komolyan gondolkozom azon, hogy visszavonulok” – mondta Iliescu.

„Másfél év múlva 80 éves leszek. A parlamenti munka megerőltető és idővesztegetéssel jár. Épp elég személyes tervem van, amelyeket be kell fejeznem, sok a dolgom, nem mondhatom, hogy tétlenül ülök” – folytatta Ion Iliescu, de nem tért ki arra, hogy milyen személyes projektjei vannak. Nyilatkozata már azért is furcsa, mert minden egyes születésnapján hangoztatja, hogy 25-nek érzi magát.

A Cotidianulnak adott off record interjúban Iliescu elmondta még, hogy az egyéni választókerületes rendszer bevezetésével már nem tölti be pártjában a gőzmozdony szerepét, és ezért inkább átengedné a terepet a fiatalabbaknak, “akiknek vannak ötleteik, és lehet, hogy nem győznek, de tapasztalatot szereznek”, ha olyan notórius személyiségek vezetik be a politikába, mint ő.