Iktatták a parlamentben az ellenzéki pártok által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt

Iktatták a parlamentben az ellenzéki pártok által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt
Iktatták pénteken a parlamentben a kormány megbuktatását célzó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Az “Elég volt! A Dragnea-Dăncilă-kormány Románia szégyene!” címet viselő indítványt 163 törvényhozó látta el kézjegyével. A szenátus és a képviselőház közös tevékenységeire vonatkozó szabályzat értelmében a bizalmatlansági indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb öt napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd újabb három napon belül sort kell keríteni a vitára és a szavazásra. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 233 támogató szavazatra lenne szükség.

“Még ma mennie kell a bűnöző Dragnea bábkormányának. Ez nem az ellenzék kérése, hanem országos vészhelyzet” – fogalmaz a dokumentum. A bizalmatlansági indítvány szerint “az ország élére került bűnözőcsoport szétveri a jogállamot, felrobbantja a politikai és gazdasági stabilitást”, és azok, akik ismét megpróbálják “megmenteni” Dragneát – és itt a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) és az RMDSZ-t sorolják fel lehetséges pártolókként – “történelmi felelősséget vesznek a vállukra”.

A kezdeményezők személyesen Viorica Dăncilához fordulnak, mert – mint mondják – az általa vezetett kabinet “a 2018-2020-as kormányprogramot 2021 utánra tolta ki”, hiszen minden fontos beruházás – autópálya, vasút, regionális kórházak építése – csak 2021 után kezdődik.

A dokumentum szövege szerint az utóbbi években felerősödött a fiatalok elvándorlása az országból. Az indítvány nem a “nagyon gyenge” kormányfő, hanem a kormány egésze ellen irányul, amely “királyi módon megfizetett” 27 miniszterből, több mint 150 államtitkárból és 90 államtitkár-helyettesből áll.

Név szerint is felsorolják Carmen Dan belügyminisztert, aki “könnygázzal támadt a békés polgárokra”, Petre Daeát, “a mezőgazdaság sírásóját”, Tudorel Toader “őexcellenciáját”, valamint Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, “aki összetéveszti a kormányt a diszkóbárral”. Az ellenzék “az igazságszolgáltatás megkínzásával” vádolja a kormányt, amely – állítják – úgy módosítja a törvények szövegét, hogy “törölje el Dragnea bűntetteit”.

Az indítvány szerint folyamatosan csökken a lakosság vásárlóereje, 4,6 millió személy számít szegénynek az országban. Nő az infláció, a bankközi hitelkamatláb (ROBOR), romlik az oktatás helyzete.

A dokumentum azt állítja, hogy a PSD-ALDE miniszterei “be sem mernek lépni egy romániai kórházba”, mert tartanak attól, hogy megbetegednek. Nem épülnek autópályák, jóllehet erre most is rendelkezésre állnak európai uniós alapok, és a kormány “a nyugdíjasok zsebéből lopja a pénzt”.

Az igazságszolgáltatás területén hozott törvénymódosítások erősen rontották a Nyugat által Romániáról alkotott képet – írja a dokumentum, amely szerint még az 1918-as egyesülés centenáriumát sem sikerült méltóképpen megünnepelni.

www.agerpres.ro