Egyensúly

2021.03.20. 10:23

A munka és a magánélet közötti egyensúly európai napjává tennék március 20-át

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália, a Képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke, az RMDSZ nőszervezetének országos vezetője tartott csütörtök délben a Fekete Sas-palotabeli székházban.

Ciucur Losonczi Antonius

A román–lengyel államközi kapcsolatok volt az egyik téma – Biró Rozália arról számolt be, hogy az elmúlt napokban személyesen találkozott Maciej Langgal, Lengyelország bukaresti nagykövetével, illetve telefonbeszélgetést folytatott Marek Kuchcińskival, a Szejm külügyi bizottságának elnökével.

Románia és Lengyelország 2009-ben stratégiai partnerséget kötött egymással, melyet 2015-ben megújított. A 2016 és 2020 közötti időszakra kidolgoztak egy akciótervet, melynek valószínűleg lesz folytatása, immár 2021–2025-re vonatkoztatva. 2019-ben a két ország közti kereskedelmi forgalom meghaladta a 7,8 milliárd eurót, 1300 olyan vállalkozás működik hazánkban, melyben lengyel tőke is van, és Lengyelország a 17. a külföldi beruházók rangsorában – mutatott rá a bilaterális kapcsolatok főbb elemeire Biró Rozália, hozzátéve: közös pontok még a hasonló geopolitikai helyzet, az azonos nagyságrendű gazdasági fejlődés és a biztonságpolitika terén tett erőfeszítések. Az említett telefonbeszélgetésen egyetértettek abban, hogy szükséges a tapasztalatcsere és a kooperáció az olyan regionális fórumok, projektek keretében, mint a Keleti Partnerség, a Három Tenger Kezdeményezés (Trimarium) és a Közép-európai Kezdeményezés (CEI), valamint a kultúra és az oktatás területén kifejtett együttműködést is erősíteni kell.

A sajtótájékoztató másik témája az volt, hogy 2019 novemberében az Európai Néppárt nőszervezetének (EPPW) javaslatára az EPP zágrábi kongresszusán elfogadtak egy állásfoglalást arról, mit kell tenni annak érdekében, hogy biztosítva legyen a nemek közti esélyegyenlőség, illetve erősödjön a nők szerepvállalása a társadalmi és a gazdasági életben.

Biró Rozália és Bálint Margit, az RMDSZ nőszervezetének országos alelnöke akkor felvetették, hogy legyen a munka és a magánélet közötti egyensúlynak is egy európai napja. Közben a világjárvány súlyosbította a nők és a férfiak közti esélyegyenlőséget, hiszen például az online oktatással az anyák egy újabb fizetetlen „munkahelyhez” jutottak. Úgyhogy a napokban Biró Rozália és Doris Pack, az EPPW elnöke levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, valamint az ügyben érintett öt uniós biztoshoz, azt szorgalmazva, hogy március 20-a legyen a munka és a magánélet közötti egyensúly európai napja. Azért ekkor, mivel ez a tavaszi napéjegyenlőség napja, mely ugyebár szintén az egyenlőségről szól. A megkeresésre válasz eddig nem érkezett, mindenesetre az RMDSZ nőszervezet valamilyen formában megünnepli az esélyegyenlőség ezen szimbolikus napját – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában