III. Határ Menti Néptánctábor Borson

III. Határ Menti Néptánctábor Borson

Bihar megye – Július 19-én, szombaton gálaelőadással zárult a Harmadik Határ Menti Néptánctábor Borson, melyen 200 gyerek és fiatal vett részt.

A néptánctábor ötlete négy évvel ezelőtt született, amikor is a borsi Mezőgazdasági és Ipari Iskolacsoport rendezése keretein belül egy háromnapos – Ifjúsági Művészeti Csoportok Nyári Seregszemléje elnevezésű programon 100–120 gyerek is részt vett. Ezen a rendezvényen szerzett tapasztalat és jó hangulat buzdította fel a két főszervezőt, Ambrus Zsuzsát és Bajgyik Baranyi Emmát, hogy a következő évben egy több napos és még több gyereket vonzó néptánctábort szervezzenek. Az ötlet remek volt és sikeres, hiszen mára ez a tábor Erdély legnagyobb és legtöbb gyereket foglalkoztató tábora. Nemcsak a megyéből, hanem az ország többi részéből, sőt még külföldről is érkeznek táncolni vágyó fiatalok.

Gálával zárták

Egy héten keresztül folyt az oktatás, délelőtt négy, délután két órán át, a kultúrotthonban és az iskola két termében. S mindemellett egyéb szórakoztató tevékenységen is részt vehettek a táborozók, hiszen kézműves-foglalkozás és vidám játékok színesítették a gyereksereg vakációzását. Az egész heti munkát pedig egy gálával zárták, ami este fél nyolckor kezdődött. „A tánc az, amivel nem lehet betelni, amiből sosem elég…” – ilyen és ehez hasonló idézetek fogadták a borsi művelődési házba betérőket. A szülőkkel, rokonokkal, barátokkal, érdeklődőkkel megtelt teremben izgatott táncosok készülődtek. Mind a négy csoport megmutatta hatnapi munkájának gyümölcsét, a legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki szívvel-lélekkel ropta a táncot. Végül pedig a házigazdák – a borsi Galagonya néptánccsoport – is megmutatták jól ismert ügyességüket, az oktatóknak és az itt táborozó fiataloknak ezzel fejezve ki köszönetüket és hálájukat, frátai-sobori táncokkal búcsúztak.

Díszvacsora

Mindezek után pedig a díszvacsora következett, ahová a szervezők meghívták az egész héten át fáradtságot nem ismerő néptáncosok szüleit, ezzel is megköszönve a sok-sok segítséget, és egy-egy emléklapot is ajándékoztak nekik. Egy kis figyelmességgel együtt pedig Nagy-Máté Enikőnek, a borsi Mezőgazdasági és Ipari Iskolacsoport igazgatónőjének is megköszönték a segítségét, hiszen az itt táborozó gyerekeknek az iskola adott otthont erre a hat napra. Ugyanakkor köszönetet mondtak Nagy-Máté Andrásnak, az Egykori Iskolámért Alapítvány elnökének, aki szintén hathatós támogatást nyújtott az szervezőknek. Majd egy nagy virágcsokor kíséretében a tábor szakácsnőjét, Czégé Enikőt is köszöntötték. A finom és ízletes vacsora után ismét a táncé volt a fő szerep. Hajnalig tartó táncház, mulatság vette kezdetét, mindenki kötetlenül rophatta a táncot, csillogtathatta tudását. A sok ügyes táncoló fiatalt látva nekem is egy idézet jutott az eszembe: „Ha a táncukat nézed, a szívük szavait hallod.”

Máté Krisztina