Így látják a fiatalok a jövőt

Így látják a fiatalok a jövőt
Hétfő este a Szigligeti Színházban a Színház az iskolában- iskola a színházban elnevezésű program keretében mutatták be az ebben részt vevők a Ki leszek, ha nagy leszek? című előadást.

Érdekes, elgondolkodtató, humoros, őszinte, megrendítő- nagyjából ezekkel a szavakkal írhatóak le, hogy mit gondolnak a mai tizenéves fiatalok arról, hogy milyen lesz a jövőjük huszonöt esztendő múlva, egy olyan világban, ahol a nyomtatott könyv egy muzeális tárgynak számít, az egykori barátok, szerelmesek már nem ismerik meg egymást, a szeretet pedig érzését pedig egy robotgép segítségével lehet gyakorolni. Persze azért a jelen se túl rózsás: a válófélben levő szülők nem sokat törődnek a gyermekükkel, egyes főnökök kihasználják a beosztottjaikat, és egyre nagyobb teret nyer a Facebook ahelyett, hogy személyesen találkoznánk és kommunikálnánk egymással.

És hogy mindez honnan derül ki? A Szigligeti Színház öt éve futó Színház az iskolában- iskola a színházban elnevezésű programjának köszönhetően, melynek szervezői ezúttal arra vállalkoztak, hogy jövőképről, pályaválasztásról, félelmekről, hétköznapi, és nem hétköznapi vágyakról csináljanak együtt színházat azokkal a középiskolásokkal és egyetemistákkal, akik hajlandónak mutatkoztak erre.

Etűdök

A 2015-2016-os évad iskolaprogramjába egy legalább egy oldal terjedelmű szöveggel lehetett jelentkezni, amelynek témája az volt: Hogyan képzelem el a jövőmet 25 év múlva? A beérkezett, több mint 80 pályamű alapján, a csapatok elosztására idén január 27-én került sor. A munka öt csoportban kezdődött ekkor meg: az Ady Endre Líceum diákjait Kocsis Gyula, Fodor Réka és Jerovszky Tímea, a Mihai Eminescu Főgimnázium csapatát Tasnádi-Sáhy Noémi és Hunyadi István, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és Partiumi Keresztény Egyetem közös csoportját Pitz Melinda és Csatlós Lóránt, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum jelentkezőit Ababi Csilla és Szotyori József, a Művészeti Líceum és Pedagógiai Líceum diákjait pedig Szabó Eduárd és Gajai Ágnes színművészek készítették fel. (Fodor Réka és Tasnádi-Sáhy Noémi időközben anyai örömök elé néztek).
A beérkezett szövegekre és a diákok önálló improvizációira épülő etűdökből álló előadás első közös próbájára, amelyen Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatója is részt vett, júniusában került sor, és a közös munka, több hónapig zajló próbafolyamat most hozta meg gyümölcsét egy színvonalas produkció formájában, melynek keretében hétfő körülbelül 50 szereplő lépett színpadra, hogy talán nem csupán felhőtlen szórakozásra, hanem ennél komolyabb dolog, gondolkodásra, és egy kicsit önelemzésre is késztesse közönségét, hiszen végső soron olyan lesz a jövőnk, amivé mi alakítjuk…

Ciucur Losonczi Antonius