Így csalhattak a referendumon

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Megpróbálta csalással befolyásolni a tavaly nyári népszavazás eredményét a PSD részéről Liviu Dragnea jelenlegi kormányfőhelyettes. Băsescu elleni eredményen ügyködött.

Újabb vádlója van Liviu Dragnea PSD-s kormányfőhelyettesnek: mint arról már régebben beszámoltunk, a politikus ellen a hatóságok is vizsgálódtak, miután felmerült a gyanú, hogy csalásokat koordinált annak érdekében, hogy a Traian Băsescu államfő leváltásáról tartott népszavazás az elnök számára kedvezőtlen eredménnyel végződjön. Végül a referendum érvénytelen lett így is, Băsescu elnök maradt – közben viszont kormányra került az USL-pártszövetség révén a PSD, Dragnea pedig Victor Ponta miniszterelnök jobbkeze lett a kormányban.

Most egyik volt párttársa, Valer Marian szenátor jelentette fel Dragneát. Marian – akit tavasszal zártak ki a PSD-ből – az Országos Antikorrupciós Ügyosztályhoz (DNA) küldött feljelentést, amiben csalással vádolja a miniszterelnök helyettesét.

A részletek

Váradon szervezték meg a 2012. július 29-i népszavazás elcsalását – amely egyébként nem sikerült. Ezt állítja Marian, aki szerint őt is csalásra bujtotta fel Dragnea, telefonon győzködte, egy héttel a referendum előtt. A beadvány szerint „azt üzente, hogy legyek jelen a nagyváradi Continental szállóban tavaly július 22-én 14 órakor, mivel a szatmári PSD elnöke voltam akkor, és vigyem magammal társaimat, Govor Mircea Vasilét, a Szatmár Megyei Tanács elnökét, valamint Coica Dorel Costelt, Szatmár polgármesterét. Jelezte még, hogy a tanácskozáson a népszavazásról lesz szó, és a PSD-vezetők lesznek jelen Románia nyugati részéből. Mivel Coica nem volt a városban, végül én mentem Váradra Govorral”. Valer Marian szerint Dragnea egyenesen helikopterrel jött Váradra az egyeztetésre, amelyen sok PSD-vezető között ott volt a párt Bihar megyei elnöke, Ioan Mang is.

A DNA-nak küldött iratban azt állítja, protokollebéden általánosságokról volt szó, majd Dragnea kihívta őket a folyosóra, azt kérve, hogy telefonjaikat hagyják bent. „Odakint azt mondta, a népszavazási küszöbérték eléréséhez meg kell győznünk minél több szavazókörzeti elnököt, akár pénz ígéretével is, hogy kétóránként a valóshoz képest 25 személlyel több szavazót jelentsen a Központi Választási Irodának. Dragnea, a PSD főtitkára azt mondta, ezt a döntést az USL legfelsőbb politikai vezetése hozta” – áll a dokumentumban. A feljelentő szerint hasonló találkozók voltak Nagyszebenben és Kolozsváron is, de azokat a PNL főtitkára, Radu Stroe tartotta és ott a valósnál 50 személlyel nagyobb időszakos eredmények lejelentését irányozták elő.

A feljelentő azt állítja, társaságából például Govor Mircea Vasile, aki jó viszonyt ápolt Dragneával, benne volt, hogy így cselekedjenek, később pedig azt állította, hogy ő például 200 ezer lejt szánt e megvesztegetési célokra, amely összeget a botoşani Tehnic Asist cégtől kapott. E cég volt az ottani megyei tanács kedvezményezettje aszfaltozási munkáknál, s azt ígérték, hogy újabb ilyen munkákat kaphat cserébe.

Szeghalmi Örs