IGSU: 34 településen okoztak áradásokat az elmúlt 24 óra felhőszakadásai

Akt.:
IGSU: 34 településen okoztak áradásokat az elmúlt 24 óra felhőszakadásai
Az ország 34 településén okozott helyi áradásokat az utóbbi 24 órában lezúdult csapadék Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Konstanca, Galaţi, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Neamţ, Szilágy és Suceava megyében.

A katonai tűzoltóknak 205 elöntött ház udvaráról, 63 alagsorból vagy pincéből és 40 lakásból kellett kiszivattyúzniuk a vizet, tájékoztat pénteki közleményében az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU).

A felügyelőség szerint Bihar megye néhány településén az áradás vízszintje olyan magas volt, hogy a lakok a padláson kerestek menedéket, és több házból a tűzoltóknak kellett kimenekíteniük a bentrekedt személyeket.

A Máramaros megyei Felsővisó településen péntek reggel még dolgoztak a hatóságok három utca javításán, amelyeket az áradás részben elmosott, elszigetelve 120 házat, amelyek csak gyalogosan közelíthetők meg jelenleg.

Az úttesten felgyűlt víz és iszap fennakadásokat okozott négy országúton Bihar, Szilágy és Iaşi megye területén, a 24C jelzésű úton, Iaşi megyében pedig szünetelt péntek reggel a forgalom. A vasúti közlekedést is megszakították Paşcani és Ruginoasa települések között, derül ki a közleményből.

Péntek reggel még Iaşi és Máramaros megyében dolgoztak a katonai tűzoltók a víz házakból, kertekből, pincékből való kiszivattyúzásán és az elvonuló ár után maradt sár és iszap eltakarításán.

A hatóságok a RO-ALERT rendszeren keresztül értesítették azon megyék lakosságát, amelyekben narancssárga jelzésű esőriadó volt érvényben.

Az IGSU hangsúlyozza, hogy a lakosság részéről érkező nagy számú kérés miatt be kellett vetniük az épp szolgálaton kívül levő tűzoltókat is, hogy a mentési munkálatokat el tudják végezni.

www.agerpres.ro