IGPR: A rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki

IGPR: A rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki
2018. december 28-ától a rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki. A családon belüli erőszak esetén alkalmazható ideiglenes kényszerintézkedés öt napig érvényes és bírói belegyezés nélkül rendelhető el – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) pénteki közleménye.

A rendőrség hivatalból is közbeléphet családon belüli erőszak esetén, vagy intézkedhet azt követően, hogy ezt a 112-es egységes segélyhívószámon jelezték. A rendőrnek az áldozatot és az agresszort is tájékoztatnia kell arról, hogy milyen intézkedéseket hozott.

A törvény szabályozza, hogy miként léphet fel a rendőr, például az agresszornak a lakásból való eltávolításakor. Tavaly novemberben külön tanfolyamokat szerveztek a távoltartási végzés alkalmazásáról, amelyen országszerte 4.500 rendőr vett részt.

2018 első 11 hónapjában 35.623 esetben nyomozott a rendőrség családon belüli erőszak ügyében (52,3% városi, 47,7% vidéki környezetben). Ebben az időszakban a bíróságok 3.438 távoltartási végzést bocsátottak ki, a legtöbbet (3.393-at) az áldozatok kérésére.

www.agerpres.ro