Ígéretes történész konferencia

Akt.:
Ígéretes történész konferencia
Május 11-18. között szervezi meg a Varadinum Alapítvány a Festum Varadinum ünnepségsorozatot. Néhány jelentősebb programot Szabó Ödön programkurátor emelt ki csütörtökÖN, íme a részletek.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: idén új arculattal, fiatalosabb lendülettel, több helyszínen zajló szabadtéri előadásokkal és koncertekkel, közel 70 rendezvénnyel várják az érdeklődőket, melyeken a részvétel valamennyi esetben ingyenes.

Előrendezvények már a kezdő vasárnapot megelőző pénteken és szombaton is lesznek, például újdonságként május 10-én az egynapos vársáncbeli majális, mely a Desparado és a Dupla Kávé együttesek, valamint Oláh Gergő és Kovács Kati koncertjeivel ér véget. Emlékezetes élménynek ígérkezik vasárnap este 19 órától a vársáncban a békéscsabai Jókai Színház előadása: a Pozsgai Zsolt- Szomor György szerzőpáros Monte Cristo grófja című kétrészes musicalje, hiszen a hátteret a vár falai fogják biztosítani, s számos szimbolikus, vizuális elem, élőzenekar, forgószínpad és hőlégballon teszi vonzóvá a produkciót. Május 17-én, szombat este 7 órától például a Bikini, majd 21 órától a Kormorán együttes koncertezik majd a Bémer téren, a zárónapon, május 18-án pedig meg lesz tartva a hagyományos ünnepi szentmise a Székesegyházban, illetve az ezt követő körmenet, és este a Szigligeti Színházban a hagyományos díjkiosztó ünnepség után a debreceni Csokonai Színház társulata lép fel Szophoklész: Antigoné című drámájával.

Új információk

A parlamenti képviselő külön kiemelt egy történész konferenciát, melyet az általa életre hívott Szacsvay Akadémia szervez közösen a Kecse Gabriella vezette Tanoda Egyesülettel. A rendhagyó szakmai szimpózium helyszíne május 15-én, csütörtökön délelőtt 10 órától a Polgármesteri Hivatal díszterme lesz, és ennek rendkívüliségét az adja, hogy neves magyarországi akadémikusok, történészek fognak majd előadásokat tartani Nagyvárad és Bihar kora középkori helyzetéről, mellyel ilyen formátumban még nem foglalkoztak ezidáig. Egy könyv is megjelenik, melyet az év végéig román nyelvre is lefordítanak. A meghívottak ugyanakkor várhatóan teljesen új információkkal állnak majd elő, melyeket most publikálnak először. Zsoldos Attila akadémikus Bihar megye kora középkori történetéről, Koszta László, a Szegedi Tudományegyetem tanára a bihari püspökség alapításáról, Weisz Boglárka, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa a 15. századi váradi vámper Árpád-kori gyökereiről, Szende Katalin, a budapesti Közép-Európai Egyetem docense a város és a katolikus püspökség középkori fejlődéséről, Körmendi Tamás, az ELTE adjunktusa Szent László és Horvátország kapcsolatáról, Klaniczay Gábor, a Közép-Európai Egyetem tanára a Szent László-kultusz kialakulásáról, Szovák Kornél, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense pedig a váradi írásbeliségről értekezik.

Ciucur Losonczi Antonius