Igényes iskolaépületek a falvaknak is

Igényes iskolaépületek a falvaknak is
Bihar megye – A napokban írtunk arról, hogyan épül Szalárd központjában az az iskola melynek átadására is sor kerül pár héten belül. A községhez tartozó két faluban is iskolaépítés zajlik, nem kevésbé nagyratörő tervek szerint.

A Szalárdhoz tartozó Jákóhodoson a meglévő iskolát újítják fel, és bővítik ki. Nagy Miklós polgármester elmondta, hogy a bővítéshez szükséges területről kiderült, a református egyházközség tulajdona, amit utóbbi oda is adományozott a nemes célra, a Helyi Tanács legutóbbi ülésén vette át. A terv szerint az épületet felújítják (ajtó- és ablakok cseréje, stb.), továbbá L alakban ki is bővítik. Az új részben új osztálytermek, tornaterem, mellékhelyiségek kapnak helyet, és ez a rész, a tornaterem kivételével, emeletes lesz. A munka iránt 10 cég érdeklődött, végül négy licitált is. A kivitelezéshez az első ”adag” pénz már meg is érkezett a napokban a Megyei Tanácstól, az iskola avatóját a következő tanév elején tartják.

Egy tető alatt

Ennél is nagyobb fába vágták a fejszét a község másik falvában, Hegyközszentimrén, ahol két óvodai csoport és két összevont kisiskolás osztály van. Az iskolások egyházi épületben tanulnak manapság délelőtti/délutáni váltásban, ugyanis az iskola régi, rozoga épületét lebontották. Helyén jelenleg erőgépek dolgoznak, hogy a lejtős telken kialakítsák annak az új, emeletes épületnek a helyét, mely már a tervrajzon is impozánsnak tűnik. Egy tető alá kerülnek ovisok és sulisok egy nyolc tantermes, tanáris, mellékhelyiséges, tornatermes (a hozzá tartozó öltözőkkel, mosdóval) épületben, melynek középső részén egy olyan fedett belső udvar lesz, melyet természetes fény világít meg, s mely rossz idő esetén is mozgási lehetőséget biztosít a gyerekeknek.

Szeptemberben avatás

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Helyi Tanács jóváhagyta annak a szomszédos teleknek a megvételét, mely szükséges az udvar megnagyobbításához. A merész terv feletti kétkedő pillantásunkat látva a polgármetser még „rátett egy lapáttal”, mosolyogva kijelentve: nem hogy magvalósítják az elképzelést, de a szeptemberi iskolakezdéskor ott is  szalagátvágás lesz!

Rencz Csaba