Igazságügyi miniszter: a büntetőjog módosítását célzó rendelettervezetek a közvitán elhangzó vélemények alapján nyerik el végső formájukat

Florin Iordache igazságügyi miniszter
Florin Iordache igazságügyi miniszter
A közkegyelmi, valamint a Büntető törvénykönyvek módosítását célzó rendelettervezetek a közvitán elhangzó vélemények és megjegyzések alapján nyerik el végső formájukat – nyilatkozta Florin Iordache igazságügyi miniszter a két tervezetről rendezett hétfői közvita elején.

“Nyitottak vagyunk, minden véleményt meghallgatunk, azt akarjuk, hogy az igazságügyi minisztériumból kikerülő jogszabálytervezetek legyenek összhangban az itt elhangzó megjegyzésekkel” – fogalmazott a tárcavezető.

Iordache ismét hangsúlyozta, nem esnek a közkegyelmi rendelet hatálya alá azok, akiket erőszak, gyilkosság vagy korrupció miatt ítéltek el, és a visszaeső bűnözők sem részesülnek a közkegyelemből, amelynek előfeltétele az okozott kár megtérítése.

A Btk. módosítását előíró rendelet kapcsán a miniszter kiemelte, erre azért van szükség, hogy hozzák összhangba a Büntető törvénykönyv előírásait az Alkotmánybíróság legutóbbi döntéseivel. Iordache szerint a taláros testület a Büntető törvénykönyv és a Büntető eljárási törvénykönyv újabb hat cikkelyét nyilvánította alaptörvénybe ütközőnek az elmúlt héten kimondott döntéseiben.

“Amint közzéteszik e döntések indoklását, újabb módosításokat kell majd eszközölnünk” – tette hozzá a tárcavezető.

Az igazságügyi miniszter mellett részt vesz a kétórásra tervezett közvitán Constantin Sima államtitkár és az Országos Börtönigazgatóság vezetője, Marius Vulpe is.

www.agerpres.ro