„Igazságtalan és megalázó hadjárat”

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Az egyik közösségi portálon augusztus 3-án közzétett írásban tiltakozott Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere az ellen, hogy Traian Băsescu román államfő elutasította Biró Rozália kinevezését a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségbe.

„Elegem van és felforr a vérem, hogy Traian Băsescu elnök (Tőkés Lászlóval összhangban) Biró Rozáliától félti a román kultúrát – fogalmaz Horváth Anna. – De soha nem hallottam óva inteni, ambícióiban visszább parancsolni édes leányát (Eba), aki nem átallott európai parlamenti képviselő lenni úgy, hogy saját anyanyelvét sem beszélte helyesen, vagy Elena Udrea nevű protezsáltját, aki egészen magasra jutott, bár szintén nem beszél helyesen… ANYANYELVÉN (…) Elegem van és az RMDSZ Nőszervezetének tagjaként tiltakozom az ügyben kialakult és fenntartott képmutató, igazságtalan és megalázó hadjárat ellen. Én jó jeggyel érettségiztem román nyelvből, két egyetemet végeztem ezen a nyelven. Mindemellett ünnepélyesen bejelentem: egy héttel ezelőttig soha nem hallottam azt a román szót, hogy «biped». És mielőtt bárki felhördülne, kérem nézze végig a Román Tanügyminisztérium I–XII. osztályos tankönyveit és mutassa meg bennük bárhol előfordulni azt a szót, hogy «biped». Nem hiszem, hogy Creangă, Eminescu és mások művei mellett bármely szószedetben rátalál.

Elkötelezettséggel

Nekem a román nyelv, akárcsak Biró Rozáliának, nem anyanyelvem, soha nem is lesz. Ezzel együtt igyekeztem tisztességesen elsajátítani, választékosan, igényesen kifejezni magam. Sok román politikust időnként felülmúlva. Soha nem a «biped» szó ismeretének a hiányán múlott, hogy hogyan végeztem/értékelték a munkám a közigazgatásban. Nem ettől voltam, vagy nem voltam értelmiségi. És ebben az ügyben az sem mérvadó, hogy Biró Rozália közgazdász (tehát Băsescu és elvtársai szerint «Románia jobbat érdemelne»). Mert ahogy Hajdú Gábor és Cseke Attila jogászokként, és nem orvosként váltak és maradtak a román pártok által is elismert legjobb egészségügyi miniszterek, azért, mert tisztességgel és elkötelezettséggel végezték a munkájukat, Biró Rozália is ugyanezzel a 15 éve tanúsított közéleti szerepvállalással nyerte el sokak elismerését!”