Igazságosság és béke

Igazságosság és béke
Szatmár megye – Február 22–24. között a Szatmári Római Katolikus Püspökségen találkoztak a Justita et Pax Európai Bizottság vezetői a Romániai Bizottság tagjaival.

Február 22–24. között a Szatmári Római Katolikus Püspökségen találkoztak a Justita et Pax Európai Bizottság vezetői a Romániai Bizottság tagjaival. Az európai vezetők 9 országból érkeztek: Németországból: Leo Schwarz püspök, Jorg Luer titkár, Paulis Apinis, Franciaországból: Gerard Defois érsek, Sr. Marie–Laure Denes, Svájcból: Josef Bieger Hanggi, Svédországból: P. Henrik Alberius, Magyarországról dr. Goják János atya és Cseh Köztársaságból: Helena Zabzova. A Justita et Pax Európai Bizottság 31 országgal tart fenn kapcsolatot.
Feladataik
Elsődleges feladata a társadalmi igazságosság, emberi jogok, béke és kiengesztelődés előmozdítása, az Egyház társadalmi tanításának aktualizálása, a mindenkori döntéshozók befolyásolása. A Romániai Bizottság elnökének, Nm. és Ft. Schönbergerg Jenő megyés püspök köszöntője után, a helyi bizottság tagjai bemutatták az országot, annak szociális helyzetét, etnikai és vallási megoszlását, valamint beszámoltak a helyi bizottság tevékenységéről. Az Európai bizottság tagjai megosztották egymással sok éves tapasztalatukat ezzel is segítve a helyi bizottság munkáját. Az Európai Bizottság vezetői belső ülésükön előkészítették a soron következő konferenciát, mely Palermóban lesz márciusban — tudtuk meg Gáspár Annamária sajtószóvívőtől. A találkozó végeztével német nyelven a Kálvária–templomban, magyar nyelven a Székesegyházban hallgathattak szentmisét a szatmári hívek és a több országból érkezett vendégek.