Ifjúsági Világtalálkozó Sydneyben

Ifjúsági Világtalálkozó Sydneyben
Szatmár megye — Július 15. és 20. között katolikus ifjúsági világtalálkozó színhelye lesz Sydney. A Szatmári Római Katolikus Egyhámegyéből július 7–én három fiatal utazott a világtalálkozóra.

Július 15. és 20. között katolikus ifjúsági világtalálkozó szíhelye lesz Sydney. A Szatmári Római Katolikus Egyhámegyéből július 7–én három fiatal utazott Ausztráliába, ahol részt vesznek a július 10–én kezdődött Világ Ifjúsági Napokat megelőző előtalálkozón, majd a szatmári egyházmegye képviselői résztvesznek a 17–én kezdődő nagytalálkozón is. Az eseményre ellátogat XVI. Benedek pápa, aki július 13–án érkezik Ausztráliába. Július 19–én éjszaka a Szentatya együtt virraszt a fiatalokkal a szabad ég alatt, majd július 20–án szentmisét mutat be. Az ifjúsági világnapokat és a világtalálkozókat a Katolikus Egyház szervezi a fiataloknak, fiatalokkal. Ezeken az alkalmakon több százezer fiú és lány gyűlik össze szerte a világról, hogy együtt ünnepeljenek és elmélyítsék hitüket, barátságok szülessenek, amelyek aztán a remény jelei lesznek földrészek, népek és kultúrák között.

Az első világtalálkozó színhelye Róma volt

Az ifjúsági világnapok története 1986–ra nyúlik vissza, amikor II. János Pál pápa kezdeményezésére ekkor tartották az első világnapot Rómában. A világnapokat évente rendezik meg, a többnapos világtalálkozókra pedig két–három évenként kerül sor. Az idei találkozó témája: Szentlélek és a misszió. A szervezők arra számítanak, hogy a hét során legalább egy eseményen részt vevők száma eléri az 500 000 főt. Sydney városa 300 000 zarándok fogadására készül, ebből az előzetes becslések szerint 125 000 fiatal érkezik külföldről. Kb. 3000–5000 újságírót is várnak. Az Ausztráliában zajló eseményekkel párhuzamosan számos európai országban nagyszábású ifjúsági találkozókat szerveznek azoknak a fiataloknak, akiknek nem sikerült Sydneybe eljutni. Így a németországi Passauban is, melyen a szatmári egyházmegyéből 50 fiatal vesz részt. A Magyarországon július 17–20. között Egerben megrendezésre kerülő ifjúsági találkozó temájában és felépítésében hasonlít majd a Sydney-i rendezvényhez. A Magyar Sydney mottója: Tanúim lesztek – amely a Világtalálkozó mottójához kapcsolódik: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek” – ApCsel 1,8. A szatmári római katolikus egyházmegyéből 9 fiatal utazik az Egerbe — tájékoztatott Gáspár Annamária sajtószóvivő.