Ifjusági Karaván

Ifjusági Karaván
Mint ismeretes, az ev elejen a Babes-Bolyai Tudományegyetem érintett magyar oktatóinak 83%-a aláírásával támogatta azt a követelést, hogy jöjjön létre a BBTE-n magyar tannyelvű Természettudományi Kar, illetve Bölcsészettudományi Kar.

Júniusban a Marosvasárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatán tanuló diákok több mint 70%-a irásban kérte a tagozat helyzetének rendezését, többek között a magyar karok létrehozását.

Mivel az önálló intézményi keretek létrehozása tekintetében nem történt előrelépés, az Országos Magyar Diákszövetség, az Erdélyi Magyar Ifjak és a Bolyai Kezdeményező BizottságIfjusági Karavánt szervez, amely Marosvásárhelyről indulva, Kolozsvár, Nagyvárad, Debrecen, Budapest, Komárom, Győr, Bécs, München, Zürich és Genf érintésével érkezik Strassburgba, ahol az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnökét is tájékoztatják a valós romániai helyzetről, és átadják neki az aláírt ívek egy példányát.
Az Ifjusági Karaván tagjai a fentebb említett városok környékén biciklivel, a városok között mikrobusszal utaznak.

Az első sajtótájékoztatóra kedden reggel 10 órakor, Marosvásárhelyen, a MOGYE főépülete előtt, az indulást megelőzően kerül sor. Kolozsváron aznap délután 3 órakor a magyar és német feliratok leveréséről elhíresült BBTE főépülete előtt lesz sajtótájékoztató, Nagyváradon pedig szerdán 9.30-kor az Arany János Kollégium épületénél.

Debrecenben és Budapesten vezető magyar politikusok fogadják az Ifjusági Karaván résztvevőit, és az előreláthatólag csütörtökön 10-11 órakor, a Kossuth térről induló csapatot egy kisebb szakaszon több politikus biciklin kísérni fogja. A következő állomás a komáromi Selye János Egyetem lesz.
A további érintett városokban politikusokkal találkoznak, illetve sajtótájékoztatókat tartanak az Ifjusági Karaván résztvevői.

Az Ifjusági Karaván hazatérte után befejezzük a Bolyai Emlékgyűrűk szétosztását, amelyeket azoknak az újságíróknak és sajtóorgánumoknak adományozunk, amelyek az elmúlt évben korrektül tájékoztatták a közvéleményt a Bolyai Egyetem ujraindítása érdekében folytatott küzdelemről. Az érintett újságírókat irodavezetőnk külön is meg fogja keresni.

A részletekre még visszatérünk.