Időutazáson a szentlászlósok

Időutazáson a szentlászlósok
Élményekben gazdag utazáson vehetnek részt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum azon diákjai, akik a Tedd O:DA társadalmi vetélkedőre váltottak jegyet, mely a napokban utolsó állomásához közeledik.

A X. A és X. C osztályos tanulókból álló csapat (Barabás Boglárka, Dávid Róbert, Diósi Mária, Pápai Krisztián, Tenczler Gergő-mentoruk Kor Erika) kirándulása szeptember 21-én vette kezdetét, s a napokban utolsó állomásához közeledik. Útinaplójukat lapozgatva a következők olvashatók:

1. állomás- jelen- 2016. Virtuális sétánk EgyüttesErő néven indul, s a fel-illetve beszállás feltételekhez kötött: be kell mutatkozzunk (logó, videó) a többi utasnak (vetélytársnak), ismertetnünk kell elérhetőségeinket (Facebook-profil, weboldal, videó- és fényképmegosztó), s arról is meg kellett győzzük a többieket, hogy jól értelmezzük a múlt-jelen-jövő kapcsolatát.Sikeresen teljesítettük: útnak indulhatunk!

2. állomás- múlt- 1956. október 23. Néhány évtizedet visszarepülve bepillantottunk az 1956-os forradalom eseményeibe. Arra kerestük a választ, mi motiválta az ifjakat a kivonulásra, s vélhetően mi az, ami megtorpanásra késztethette volna őket. Az ötletroham után gondolattérképen összegeztük az információkat. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mások hogyan vélekednek erről az időszakról, s milyen élményeik vannak ezzel kapcsolatban. Éppen ezért örömmel fogadtuk útitársként a Szent Márton idősotthon lakóit, akik készséggel meséltek életük akkori szakaszáról. Meglepően tapasztaltuk, hogy a régmúlt emlékei aktívan élnek képzetükben. A múlt-korról érdeklődve rádiós beszélgetést folytattunk iskolánk történelem tanárával, Vincze Zsolttal. Pedagógusként beszámolt arról, hogy miért fontos ez a dátum a magyar nép életében, s hogyan törekszik arra, hogy a diákok is részesei legyenek az akkori élményeknek. S most irány a jövő!

A jövő

3. állomás- jövő- 2056. Ideális tanár? Ideális diák? Hipersuli? Létezik ilyen? S ha igen hogyan, milyen formában? Az időben előrerepülve, most utolsó állomásunkon erről formálunk véleményt. Bemutatjuk a jövő iskolájának nevelési filozófiáját, a szupertanár/ szuperdiák jellemvonásait, s illusztráljuk álmaink iskolájának épületét. Chipes beléptető rendszer, digitális hirdetőtábla, skype-os tanórák, high-tech helyiségek, s persze olyan tantárgyak, amelyeket mi is szívesen szeretnénk felvenni (Tűsarok és teniszcipő, Az aszfalt az új barátod, Konyhatündér)-a mi képzetünkben mindez megvalósítható. Némi ügyesség és kreativitás, s a próbatételt teljesítjük!

A Tedd O:DA szervezői (Magyarország) gondoskodnak arról, hogy a fordulók ideje alatt a csapatok megmozgassák tudásukat, rátermettségüket, innovatív jellemvonásukat. A kitartó és eredményes munka következtében a legjobb csapatok face-to-face fordulón vesznek részt Budapesten december 10-én. Az EgyüttesErő tagjaiként bízunk a szép folytatásban, s az együttes munka erejében. A vetélkedő szlogenjével élve „Az idő legyen veletek!” is.

Kor Erika