Időutazás a váradi vár múltjában

Időutazás a váradi vár múltjában
Nagyvárad – Az idén július 4-6. között tartották a nagyváradi vár ünnepét. Ennek keretében szombat délelőtt Lakatos Balla Attila régész tartott magyar nyelvű előadást az építmény multifunkcionális termében.

Szervezési bakinak betudhatóan félórás késéssel kezdődött a szombat délelőtt 10 órára meghirdetett rendezvény. Noha Lakatos Balla Attila régész és a szép számban megjelent érdeklődők többsége már jóval a kezdési időpont előtt megjelent a helyszínen, csupán fél tizenegy előtt néhány perccel került elő valaki a várgondnokság részéről, hogy a nála levő kulccsal kinyissa a multifunkcionális terem ajtaját. A bonyodalom azonban szerencsére nem volt kihatással a vetítéssel egybekötött előadás színvonalára, Lakatos Balla Attila régész érdekes és értékes prezentációjának köszönhetően a jelenlevők fontos információkkal gazdagodhattak a váradi vár múltjával kapcsolatban.

A Körösvidéki Múzeum munkatársa bevezetőjében azokba az időkbe kalauzolta az egybegyűlteket, amikor még nem ejtették meg az “első kapavágást” azon a területen, ahol jelenleg a váradi vár található, az itt levő dukátusnak a központja pedig a bihari földvárban volt. Az expozéban ezután természetesen szó esett Szent Lászlóról és a tatárjárásról, majd az 1241-et követő időszakról is, amikor elkezdődött Várad első aranykora.

Várad aranykora

Károly Róbert és Luxemburgi Zsigmond nevét elsősorban azért emelte ki Lakatos Balla Attila, mivel  uralkodásaik alatt jelentős befektetések, illetve kulturális és történelmi események helyszíne volt a vár. János Zsigmond egy, Báthory István három, Bethlen Gábor pedig szintén egy bástyának a megépíttetésével járult hozzá a vár védelmének a megerősítéséhez, ez utóbbinak köszönhető a renenánsz fejedelmi palota is. Az előadás további részében a török felszabadulást követő időkről esett szó, majd a 19. század végi régészeti feltárások és a vár 20. századi történetének az ismertetésével zárult a rendezvény.

Ciucur L. Antonius