Idősgondozás otthon is

Idősgondozás otthon is
Szatmárnémeti – A Szatmárnémeti Caritas két újabb központot létesít a megyében, Szaniszlón és Bélteken. Az új központok az idősek otthoni gondozását segítik.

A Szatmárnémeti Caritasnak Máramaros és Szatmár megyében több településen már van idősek házigondozásával foglalkozó központja, például Erdődön, Visón, Szigeten, Nagybányán és még sorohatnók. Tegnap ismertették azt a projektet, mely szerint két újabb központtal fog bővülni a hálózat. Az új központokat Bélteken és Szaniszlón fogják létrehozni, melynek keretében 18 gondozóval fog bővülni az intézmény. A projektet a Munkaügyi Minisztérium finanszírozza. Vitéz Carmen, a Caritas a házigondozás koordonátora elmondta, 13 éve foglalkoznak házigondozással és a tapasztalatok szerint, nagyon nagy igény van erre a szolgáltatásra. Az, hogy Románia lakosságának 60%–a idős emberekből áll szintén ezt támasztja alá. A teljes házigondozási hálózat ezzel a két újjal immár tíz központot számlál. Ezekben 41 személy dolgozik, összesen 1200 ember gondozását tudják ellátni havonta — magyarázta Vitéz Carmen.

Inkább otthon

A sajtótájékoztatón jelen voltak Szaniszló és Béltek polgármesterei is. Plett Imre, Béltek polgármestere elmondta, hogy a faluban nagyon sok idős ember él. Sokan közülül szinte teljesen egyedül, mivel a családjuk külföldön tartózkodik. Elmondta továbbá, hogy nagyon örül, hogy lesz Bélteken is idősek házigondozásával foglalkozó központ, mivel sokkal jobb egy idős embernek, aki segítségre szorul, hogy otthon maradhat és nem kell öregek otthonába költöznie. „Az idős fát sem lehet átültetni. Ha megszokott helyéről elmozdítják, meghal” — mondta a polgármester. Mateş Călin, Szaniszló polgármestere, hasonló problémáról számolt be: Szaniszlón is nagyon sok olyan idős ember éli úgy mindennapjait, hogy a szomszédon kívül senki rám sem hederít. Biztosan, sokan fognak jelentkezni, hogy igénybe vegyék a Caritasnak ezt a szolgálatását — magyarázta a polgármester.