Idősebb szemszögből: Egy lopott ötlet újrahasznosítása

Akt.:
Az olvasónk által kifogásolt szökőkutak egyike Nagyvárad központjában
Az olvasónk által kifogásolt szökőkutak egyike Nagyvárad központjában
Egy ilyen alakzatból egy is sok, de négy – mindenképpen túlzás.

Elöljáróban említem, hogy régebben előfizetője voltam a „Lakáskultúra” című kiadványnak, amely sokirányú épülésemet szolgálta. Ott láttam egy fiatal műépítész tervét, egy kerti szökőkutat, melynek kávájára a szakember négy fém varjút készíttetett és a víz – egy búvárszivattyú segítségével – a madarak csőréből csobogott a medencébe. Az ötletgazda nevet is adott a fekete szárnyasoknak, két régi szavunkat tördelve-tagolva: Kele és Kótya; Hebe és Hurgya. A humoros az, hogy a nevek csak párba szedve alkotnak értelmes szavakat. Ez a kedves, kamaszos szellemesség derűt lop az ember szívébe, különösen, ha elképzeljük a peremen ücsörgő, szüntelenül locsogó varjakat is.
Ez a kép vetült elém, amíg a majdnem kész főtéren, a szörnyszülött szökőkutak között magamban dohogva álldogáltam, abban reménykedve, hátha ez a humoros emlék oldja a látvány keltette bosszúságot. Mert egy ilyen alakzatból egy is sok, de négy – mindenképpen túlzás. Sajnálatos, hogy a gyönyörűen csillogó fehér kő (talán márvány?) ilyen furcsa formában pompázik. Nem tudok örülni a szökőkutak hátsó nyúlványára biggyesztett fehér gömb lámpatesteknek sem, azért, mert nem illenek oda. Azonkívül egy ilyen alacsonyra szerelt fényforrás kivédhetetlenül, előbb-utóbb a rongáló vandálok martalékává válik.

Hebehurgya elbírálás

Meggyőződésem, hogy a város illetékes vezetői – ha már annyi mérget nyelettek velünk a tér felújítása során – megérdemelnek némi viszonzást a régi váradiak részéről. Magamra vállalva ezt a feladatot, arra gondoltam, mi lenne, ha a fentebb említett négy varjú nevét újrahasznosítanám és magánkezdeményezésként ráruháznám a négy szökőkútra. Elképzelésemet egyszemélyes bosszúhadjáratként „fémjelezném”, amiért több kelekótya ötlet nyert létjogosultságot – hebehurgya elbírálás, jóváhagyás révén.

Herczeg Mária, NagyváradA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .