Időkapszula: elviszik Váradról…

Nem túl jó állapotban találták meg a 110 éves iratokat a színházbeli fémhenger felnyitása után. A magyar vonatkozású lelet további sorsa még nem egyértelmű. Az viszont valószínű, hogy el fogják vinni Nagyváradról – legalább egy időre.

Bonyolódik a nagyváradi időkapszula ügye. Nem tudták alaposan megvizsgálni a benne talált dokumentumokat, mert az iratok sérültek, s gomba is megtámadta azokat. Ráadásul tart a huzavona, hogy itt vagy Magyarországon restaurálják.
Mint megírtuk,

110 éves „üzenetet” találtak a Nagyváradi Állami Színház felújításakor. Az időkapszula a színház építésének megkezdésekor került helyére, most emelték ki onnan. A fémhenger az előcsarnokból nyíló, a földszinti nézőtérre vezető rövid lépcsősor tetején volt elhelyezve, egy márványlap alatt. Szakértők szerint 1900 őszén, Thália temploma felavatásának napján, a díszelőadás előtt helyezhették oda. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója a lelet megtalálásakor még igen kommunikatív volt, tegnap azonban már kifejezetten irritálta a téma, amikor arról érdeklődtünk, miért maradt el a beígért tájékoztatója, s mik a fejlemények a város magyar múltjának egy darabját idéző lelettel kapcsolatban.

 
 
Fehérvár vagy Budapest?
 
 
A fémhengert még hétfő este felnyitották a múzeumban. Kívül viszonylag jó állapotban volt, ám belül nem megfelelő “mikroklíma” uralkodott, ezért a benne lévő dokumentumok károsodtak az elmúlt évszázad során. Megerősítette ezt végül Chiriac is. Azt sem cáfolta, hogy “egy többoldalas dokumentumot, valamint egy oklevélszerűséget” találtak benne. Ezek – mint már megírtuk – a színház alapításával kapcsolatos iratok. Elismerte viszont áttételesen, hogy ő tüzetesen nem vizsgálta meg az anyagot. Arról érdeklődtünk ugyanis, hogy esetleg voltak-e benne az iratokon kívül korabeli pénzek is, s így válaszolt: “á, dehogy, vagy legalábbis nem esett ki belőle semmi, amikor egy kicsit belenéztem”. A hengert ezt követően visszazárták, s úgy tudni, Gyulafehérvárra akarják szállítani. Indoklásuk szerint csak ott van ugyanis olyan felszereltségű labor, ahol a megrongálódott iratok biztonságos körülmények között kibonthatóak, esetleg restaurálhatóak.
Chiriac azt mondja, a Fehérvárra való szállítást már eldöntötték – azonban semmilyen további konkrétumot nem tud. Így azt sem, mikor vihetik el, meddig lehet ott, s mikorra kell visszakerülnie. Indoklása szerint “sokan szabadságon vannak, nem tiszta ekörül semmi”. Sőt, azt sem tudta megmondani, ki fizetné az egészet. “A tulajdonos. Ami nem mi vagyunk, azaz nem a múzeum, de hogy ki, azt nem tudom. Esetleg az önkormányzat, vagy a színház, vagy fogalmam sincs” – mondta.
Felmerül a kérdés, hogy a magyar vonatkozású leletet miért nem a közelebb eső Magyarország egyik városába küldik át szakembereknek. Ilyesmit a mostani törvénykezés már lehetővé tenne. Épp erről közben már tárgyal Biró Rozália váradi alpolgármester, mégpedig nem is valamilyen határközeli várossal, hanem a budapesti Országos Széchenyi Könyvtár egy szakosított részlegével.
 
 
Váradi védelme lehetne
 
 
Biró Rozália aztán tegnapi sajtótájékoztatóján kitért az ügyre. Elmondta: már felvették a kapcsolatot a budapesti Országos Széchenyi Könyvtárral, ahol egy Nagyváradról származó részlegvezető, Boka László segítséget ajánlott. Boka azt mondta, szívesen eljár az ügyben, s várhatóan ma fog egyeztetni a könyvtár vezetőivel. Amennyiben a budapesti intézmény beleegyezik, hogy fogadja a leletet, akkor – ígérte Biró – mindent megtesz azért, hogy oda kerüljön az időkapszula, s ne Gyulafehérvárra vigyék el.
Mint ismeretes, a henger kiemelésekor egyébként az alpolgármester azt javasolta, hogy annak tartalmát majd állítsák ki a színház előcsarnokában, ha a létesítmény felújítása befejeződik, hiszen “a lelet szerves része a színháznak, kapcsolódik hozzá, itt a helye”. A múzeum igazgatója és egyik munkatársa azonban azt mondta, ez nem lehetséges. Szerintük majd legfeljebb másolat lesz közszemlére tehető.
 
 
Részletek a leletről
 
Az időkapszula felnyitásán jelen volt a múzeum képviselői mellett például a Megyei Könyvtár aligazgatója, valamint a nagyváradi alpolgármester. Utóbbi ma elmondta: az urna duplafalú, jó védelmet biztosított a bele helyezett iratoknak, ám a teteje csak egyfalú. Ez rozsdásodott el, s engedett utat a károsító tényezőknek 110 év alatt. Az iratok viszonylag rossz állaga miatt azoknak csak egy részét vizsgálták meg, ám amit szemügyre vettek, az mind magyarul íródott. Az egyiken viaszpecsét is látható.
 
Szeghalmi Örs