Havi gyűlés

2021.01.29. 08:58

A megyére bízták a tej-kifli program lebonyolítását

A megyeháza dísztermében rendes havi gyűlését tartotta csütörtök délután a megyei önkormányzat képviselő-testülete.

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik átment határozati javaslat az 50 millió lej értékben felvett bankkölcsön felhasználási módjának átcsoportosítására vonatkozott. A speciális oktatást szolgáló váradi iskolai kampusz projektje az eredetileg kiutalt 16 millió lej mellé még kapott 6 milliót. A Fő utcai egykori poliklinika és leendő megyei tanácsi székhely 16 millió lejes renoválási összegéből azonban lefaragtak 15 milliót, s maradt csak 1 millió lej. A 795-ös számú megyei út (Nagyszalonta–Tenke) felújítására 7 millió lej helyett csak 4 millió lejt költenek. Maradt viszont a korábbi 2,4 millió lej az Erdélyi-szigethegység útja részét képező 764 A és 108 J jelzésű megyei utak felújítására és korszerűsítésére, 600 ezer lej a szintén ide tartozó 108 K jelzésű megyei út felújítására és korszerűsítésére, 4 millió lej a 792 A jelzésű megyei út (Bél–Tenke–Váradles) felújítására, illetve szintén 4 millió lej egy Körös-hídnak az építésére Csarnóházán (Bulz). Több beruházásnak biztosítottak finanszírozást: 3 millió lej jutott a Szombatság (Sâmbăta) és Bihardobrosd (Dobrești), illetve a Bihardobrosd és Lankás (Luncasprie) közti megyei útszakaszok felújítására és korszerűsítésére, valamint 2–2 millió lej a Sólyom–Tenkeszéplak–Feketekápolna közti 768-as megyei út, a Mezőbikács–Jánosda közti 797 A jelzésű megyei út és a Vasand–Váraduzsopa közti 795 A jelzésű megyei út modernizálására.

Egy másik egyhangúlag elfogadott előterjesztés arra vonatkozott, hogy ősztől a megyei tanács bonyolítsa a tej-kifli néven ismert program közbeszerzési eljárását. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy a 101 területi közigazgatási egység nem vállalta ezt, átruházva a felelősséget a megyei önkormányzatra. Mindazonáltal a következő két hónapban Bolojan szeretné arról meggyőzni a polgármestereket, hogy mégiscsak ők hirdessenek tendereket, mert szerinte ezáltal a helyi termelők és beszállítók kerülnének kedvezőbb helyzetbe, illetve biotermékekhez jutnának a diákok, miközben, ha a megyei tanács ír ki versenytárgyalást, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy egy nagyvállalkozás lesz a nyertes, mert a helyi termelők nem tudnak a kívánt mennyiségben szállítani, és az is valószínű, hogy a termékek kevésbé lesznek egészségesek.

Az is szóba került, hogy a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) vegye át a Bihar Megyei Tudományos és Ipari Park Kft. menedzselését; és a javaslatok közt szerepelt, hogy ingyen használják az Ecolect, az Ecoland és ADD fejlesztési ügynökségek az Aurel Lazăr Emlékmúzeum udvarában található helyiségeket, melyek azt követően szabadultak fel, hogy megszűnt az ott működött Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány. A napirendi pontok közt szerepelt az is, hogy a megyei könyvtár 1680 kötetet a biharpüspöki református egyházközségnek adományoz – ennek oka, hogy a téka Emmaus-házban működő kirendeltségét felszámolta az új vezetésű megyei tanács. Polgármesteri hivatalok, valamint más közintézmények rendelkezésére lesznek bocsátva olyan gépjárművek, melyek a megyei tanácsé, de nem üzemelteti ezeket, hanem a közszállítási vállalat udvarán parkolnak jelenleg. Ez ügyben február végéig felleltározzák az igényeket – hangzott el. Megszavazták a megyei tanácshoz tartozó Őrző-Védő Kft. szerkezeti diagramjának módosítását és a speciális tanintézmények hálózatát is a 2021–2022-es tanévre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!