Idiotizmus vagy közpénzpazarlás?

Alulírott Galló Tibor nagyváradi rokkantnyugdíjas biológus arra kérem a városvezetést, hogy ne tüntessék el a még létező fedett villamosmegállókat is a padokkal együtt, ahelyett hogy újabb padokat helyeznének ki a megállókba.

Kérésemmel nem vagyok egyedül, hiszen sok idős, beteg ember van Nagyváradon, akiknek hosszú ideig kell csúcsforgalom idején várakozniuk a villamosra, mivel a vasútállomástól a Cri§ul áruházig csak araszolva haladhatnak azok a sok benzinbűzös bádogjárgány miatt. Paddal ellátott, fedett megállók építése sem kerülne többe, mint a nemrég kialakított járdaszigetek jelenlegi feltörése, újrabetonozása, aszfaltozása a meggondolatlanul vásárolt új, de az eddigieknél szélesebb villamosok miatt.

Még szerencse…

Még szerencse, hogy a nyomtávuk nem különbözik a jelenleg forgalomban lévő villamosokétól, mert akkor még síneket is kellene cserélni. Nem tudom, a szakemberek hogy nem vették észre, hogy ezek a méregdrágán megvásárolt villamosok nem Nagyváradra valók, pluszköltségbe kerül a bejáratásuk, keskenyíteni kell miattuk a járdaszigeteket, el kell tüntetni a megállókból a padokat, az eső ellen védő fedeleket. Vagy nekik mindegy volt, mert amúgyis közpénzekből fizetik? Vespasianus császár azt mondta hajdan, hogy a pénznek nincsen szaga (Pecunia non olet), de nekem már bűzlik valami a közpénzek körül.

Nem ez az első…

Nem is oly rég mondvacsinált ürüggyel megszüntették a CFR kórház előtti villamosmegállót is, hadd gyalogoljon a beteg, ha el akar oda jutni. Utána a Fő utcát rondították el szintén közpénzen, és még nem is kevés pénzen. Lehet, hogy az ország más tájairól ideszalasztott régi elvtársakból lett uraknak ez nem fáj, mert nekik nem szülővárosuk Nagyvárad, de nekem, lokálpatriótának igen. Középiskolai tanulmányaimból tudom, hogy az ógörögök a más helyiségek szülötteit idiótának nevezték. Úgy látszik, fején találták a szöget máig érvényesen.

 

Galló Tibor, Nagyvárad