Idén több pénzt kapnak

Idén több pénzt kapnak
A fejkvóta alapú támogatás révén az idei évben előreláthatóan némileg több pénzből gazdálkodhatnak az iskolák.

 

 

 

Daniel Funeriu tanügyminiszter keddi nyilatkozatában átláthatóbb oktatási rendszert ígért, szerinte a jó és népes iskoláké a jövő. Tervei szerint jövőre kiegyensúlyoznák a hátrányos helyzetű és a „jómódú” tanintézmények finanszírozását, de a helyszínen ellenőrizni is fogják a diáklétszámot. A hazai iskolák finanszírozása két éve fejkvóta alapú, ezért szüksége még pontosabban követni, hol, hány diák tanul és milyen eredményt ér el.

Az iskolákban 2010–től bevezették a fejkvóta alapú támogatást, most ennek a korrekciós reformja következik.

Jelenleg egy diák után 2,235 lej fordítható bér kifizetésre és 264 lej az intézmény fenntartására. A szaktárca vezetője hangsúlyozta, mivel eltérő körülmények között működnek a hazai iskolák, ezért a támogatási rendszer kialakításakor figyelembe vették a régiót is, ahol az illető intézmény működik — például ott, ahol a fűtési költségek magasak, a fenntartásra 300 lejt is költhetnek.

Funeriu aggasztónak találja, hogy amíg több településen az önkormányzatok elektronikus tábla beszerzését és korszerű szemléltető eszközök vásárlását is megengedhetik maguknak, addig a szegényebb településeken a víz- és fűtésszámla kifizetése is gondot okozott, ezért a jövőben differenciált finanszírozás lép érvénybe azért, hogy ahol helyi erőforrásból kevesebb jut az iskolákra, kompenzációt kérhetnek az intézmények. Ugyanakkor a szaktárca ellenőrizni fogja azt is, hogy az iskola működtetője gazdaságosan bánik-e a rendelkezésére álló forrásokkal.

 

A fizetésekre elég lesz

 

A támogatással kapcsolatban lapunk megkeresésére Mészáros Lőrinc, a bogdándi Petri Mór Általános Iskola igazgatója elmondta, tegnap adta le a diáklétszámmal kapcsolatos adatokat a tanfelügyelőségen és a helyi önkormányzatnál. Szerinte a fejkvóta alapú támogatás elég lesz a pedagógusok bérének kifizetésére. Bevallása szerint az ígéretek szerint az idei évben az anyagi költségekre többet fognak kapni, mint tavaly.

Lukács Dénes, a Kökényesdi Általános Iskola igazgatója a témával kapcsolatban elmondta, a fejkvóta alapú támogatás a bérekre elégséges lesz, ám más kiadásokra a helyi önkormányzattól kapnak támogatást.

Dobos Csaba, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola igazgatója szerint a fejkvóta alapú támogatás a tanári bérekre elég lesz, de számításai szerint a fenntartási költségek 70 százalékát fogja csak fedezni, a fennmaradó részt a helyi önkormányzattól várja.