Idén közművesítették a várat

Idén közművesítették a várat
Nagyvárad- Évértékelő sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat a várban az ottani munkálatokról. Dumitru Sim projektmenedzser az idei év legjelentősebb megvalósításának a közművesítést nevezte.

Terepszemlével egybekötött évértékelő sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a nagyváradi önkormányzat a várban, az ott zajló európai uniós támogatású befektetésekről. Dr. Dumitru Sim projektmenedzser arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkálatok két szakaszban zajlottak. Az első, 36,6 millió lej értékű finanszírozási szerződést 2009-ben írták alá a Regio- Regionális Operatív Program keretében, és 2010 áprilisában kezdett el dolgozni a kivitelezéssel megbízott szalárdi Constructorul cég. Nyolc épületszárnyt renováltak (A, G, H, I, K, L, M és P), és a munkálatok 89,50 százalékával végeztek, csupán a végső simítások vannak hátra.

Második szakasz

A második etap finanszírozására 51,8 millió lejt költenek, és az idén júniusban elkezdődött munkálatok 34 százalékával készültek el. A projektmenedzser úgy fogalmazott: a nagyváradi vár történetében először sikerült egy teljes közművesítési hálózatot kialakítaniuk, mely nem improvizációs jellegű, hanem profi módon tudja biztosítani az ellátást. Mindez azt jelenti, hogy kiépítettek egy transzformátor állomást, és lefektettek a vársáncban, illetve az erődítmény belterében 2418 folyóméter ivóvíz hálózatot, 2313 folyóméter szenny- és esővíz elvezető csatornát, 2280 folyóméter fűtéscsövet, 1940 folyóméter erősáram és 4700 folyóméter gyengeáram hálózatot.

Amúgy az idén jelentősebb felújítási munkálatok a C épülettestben, vagyis a harmadik fejedelmi palotában (itt művészeti galéria, valamint kulturális menedzsment központ fog működni), a D épületszárnyban, azaz az egykori helyőrség épületében (kiválósági központnak biztosít majd helyet), és az E jelzésű ingatlanban, vagyis a hajdani kaszárnyában (ahol kulturális és közösségi központ, illetve virtuális könyvtár lesz) történtek, illetve ezzel párhuzamosan az első szakaszban érintett részekben is zajlottak kisebb-nagyobb utómunkák. Dr. Dumitru Sim ugyanakkor arról is beszámolt, hogy kockaköves sétányokat alakítottak már ki egyes helyeken, melyekbe beépítettek a feltárt romokból köveket, és az ásások során olyan csövekre bukkantak, melyek létezéséről a közműszolgáltatók nem is tudtak.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,