Idén is volt mézes reggeli

Hatféle mézet lehetett megkóstolni a bemutatón. A szerző felvétele
Hatféle mézet lehetett megkóstolni a bemutatón. A szerző felvétele
Az érmihályfalvi Gödör rendezvényházban mintegy 200 gyerek ismerkedett pénteken délelőtt a méhészettel és kóstolhatott meg többféle mézet.

Ahogyan tavaly és tavalyelőtt, úgy idén is csatlakoztak érmihályfalvi méhészek a Mézes Reggeli akcióhoz, mely eredetileg Szlovéniából indulva el a kontinenst is meghódította, így lett a Szlovén Mézes Reggeli-programból Európai Mézes Reggeli. Szlovéniában a mézes reggeli napján a kezdeményezéshez csatlakozó iskolákban, óvodákban a gyerekek, helyi méhészek mézeit kapják reggelire, ezzel is népszerűsítve az egészséges mézfogyasztást és a helyi családi méhészeteket. Ugyanez a cél immár Európa-szerte, nemkülönben Érmihályfalván, ahol pénteken Gyula Lehel, Bíró Károly, Kurucz Béla, Csóka Levente és Naomi, illetve Szátvári Attila látta vendégül a Gödör rendezvényházban az óvodásokat és napköziseket, összesen mintegy 200 gyereket.

Hatféle méz

Vetített képes előadásban Bíró Károly beszélt a gyerekeknek a méhészkedés szépségeiről és veszélyeiről, a méhekről, arról, hogy milyen egészségesek a méhészeti termékek. Hogy mindezt még jobban szemléltessék, néhány eszközt meg is lehetett nézi, sőt, meg is lehetett pergetni a pergetőt, fel lehetett próbálni a hálós méhészkalapot. Egy asztalnál hatféle mézet (vegyes, akác, repce, málna, hárs, napraforgó) és virágport lehetett megkóstolni (az óvó nénik pedig törölgethették a ragacsos kis kezeket). Egy újabb asztalnál méhekkel, méhészkedéssel kapcsolatos rajzokat lehetett színezni. Gyula Leheltől megtudtuk: egy kifestőkönyv kiadását tervezik, ennek lapjaival mintegy főpróbát tartottak a gyerekek körében.

Rencz Csaba

Címkék: ,