Idén is vadásztak és tiltakoztak Bályokon

Idén is vadásztak és tiltakoztak Bályokon
Nyolcadik alkalommal tartottak vadászatot a hét végén a Bályok melletti Ion Tiriac-birtokon. Idén második alkalommal tiltakoztak a helyszínen állatvédők, akik kezdik átvenni az esemény főszerepét a médiában.

Január második, a mögöttünk lévő hét végén tartották meg a Bályok községhez tartozó Nagyalmás melletti Tiriac-vadászbirtokon a már nyolcadik alkalommal sorra került vadászatot. A meghívott hírességek között idén is ott volt a hírek szerint Wolfgang Porsche autógyáros, Franz Rauch, Európa legnagyobb gyümölcslégyártó vállalatának vezetője, aztán Monte Carlo polgármestere, és még sok más, a házigazda bankvezető szempontjából fontos személyiség, hogy részt vegyen a hivatalosan informális és üzleti kapcsolatok erősítésére hivatott eseményen. A vendégek már pénteken érkeztek, legtöbbjük repülőgépe nem Nagyváradon, hanem Debrecenben ért földet. Ezt óvintézkedésnek minősítették, emlékezve a 2009-es esetre, amikor hasonló időjárási körülmények között – havas, a lefagyott csapadék miatt csúszós aszfalt – egy repülőgép kicsúszott a nagyváradi reptér kifutójáról.

Feliratok

A vadászatot három részben tartották meg, szombaton délelőtt és délután, illetve vasárnap délelőtt. Szombaton már hajnali 6 óra után kezdtek gyülekezni a hajtók, kiknek feladata volt a vaddisznókat a puskacsövek elé terelni, állítólag 100 lej járt napjára a munkáért. A vadászat (vagy inkább kilövés) reggel 9 körül kezdődött, és estig mintegy 80 állatot terítettek le. Ugyancsak szombat reggel – a tavalyi után idén másodszor, és most hatan – a Négy Mancs (Vier Pfoten) Alapítvány állatvédői is felsorakoztak a vadászbirtok bejáratánál, tiltakozva az általuk mészárlásnak nevezett vadászat ellen. Tavaly festékszóróval egy alkalmi teniszpályát festettek fel a bejárat elé (utalva Ion Tiriac sportolói múltjára), ahol háló gyanánt pedig egy transzparenst feszítettek ki a “Ne öljetek, játszatok teniszt!” (Stop killing, Play tennis!) felirattal. A felirat az idén is megjelent, de az állatvédők újítottak is: Magyarországról hoztak egy négy osztrák és magyar szakember által üzembe helyezett hőlégballont, melyet szintén a bejárathoz közel, az attól jobb kézre lévő, viszonylag sík mezőről engedtek a magasba. Az akár 100 méteres magasságba is felemelkedni képes, de ennek csak feléig feleresztett ballonon is a már idézett felirat volt látható, illetve abból teniszlabdákat “adogattak” a lentieknek.

Kint és bent

“Bezárt állatokra lövöldözni nem sport, és nem is sportszerű. Erre akartjuk felhívni Tiriac úr vendégeinek figyelmét, az övét pedig arra, hogy hagyjon fel a vadászatok szervezésével, és, ha sportolni kíván, térjen vissza ahhoz, amit korábban is űzött” – nyilatkozta Livia Cimpoeru, a Négy Mancs romániai aktivistája. Mindez azonban nem zavarta a kerítésen belüli történéseket. Igaz, hogy a kapun egyszer-máskor kijövők nemigen nyilatkoztak a kint várakozó tévéseknek, ám az orruk alá dugott mikrofonokba némelyik azért mondott annyit, hogy vadászatra remek idő van, a vendégek jól érzik magukat. Ennek érdekében vendéglátójuk meg is tett mindent, a hírek szerint este népi jellegű ételek, és mulatság várta őket. A vadászat vasárnap délelőtt folytatódott, és a tervek szerint 14 óra körül távoztak a meghívottak a birtokról, ahogyan jöttek, a legtöbben a debreceni reptér felé véve az irányt.

“Privát esemény”

Időközben a Bihar megyei rendőrség még szombaton nyilvánosságra hozott egy nyilatkozatot azoknak a híreknek a kapcsán, miszerint a hatóság a vadászat félbeszakítására és betiltására készülne. A közlemény szerint a vadászat egy “privát esemény”, amire az arra hivatottak által kiadott engedély birtokában, egy magánterületen került sor, és a rendőrségnek semmi oka nincs a közbeavatkozásra. A nyilatkozat tudatja ugyanakkor, hogy egy panaszt is beadtak a rendőröknek, amiben a meg nem nevezett aláíró azt állítja, hogy a vadászat megszervezése és lebonyolítása törvénybe ütköző. A rendőrség ennek kapcsán egy ellenőrzést helyez kilátásba, és azt, hogy ha törvénytelenséget fedeznének fel, akkor annak megfelelően fognak eljárni. A vadászat végül minden incidens nélkül ért véget, a lelőtt állatok húsát pedig idén is ellenőrzi a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, hogy aztán annak túlnyomó része most is gyerek- és idősotthonokba kerüljön.

Rencz Csaba