Idén is indulnak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Idén is indulnak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba
Az ötvenes évek legendáshírű magyar Aranycsapatának képével, Puskás, Grosics, Bozsik, Buzánszky és a többiek arcmásával díszített vadonatúj MÁV-Taurus mozdony vontatja majd a pünkösdi búcsúra Csíksomlyóra, Erdélybe induló Csíksomlyó expresszt 2012 májusában.

További újdonság, hogy a szerelvény Szombathelyről indul, majd Sopronban, Csornán, Kapuvárott, Győrött, Komáromban, Tatabányán megállva, a fél Dunántúlon áthaladva érkezik meg Budapestre, ahonnan a kultikus NOHAB mozdony által vontatott Székely gyorssal együtt, Szolnokon, Békéscsabán, Püspökladányban utasokat felvéve mennek tovább Erdély felé. A Különvonatokra már most nagy az érdeklődés. Érdemes időben lefoglalni helyét, hogy biztosan és kényelmesen utazhasson idén is a csíksomlyói búcsúba!

Hosszú idő után indult újra hosszú útjára a Székely Gyors. A Kárpáteurópa Utazási Iroda és az Indóház Vasúti Magazin 2008-ban egyedülálló vállalkozásba kezdett. Különvonatot indítottak a csíksomlyói búcsúba tartó zarándokok számára, a második bécsi döntést követően Budapestet Erdély távoli részével összekötő vonat nyomán, Székely Gyors néven. A járat 1944-ben, Észak-Erdély elvesztését követően megszűnt és csak nemrég indult újra útnak. Nem véletlenül mondták a szerelvényt nemzeti lobogókkal váró székelyek a zarándokoknak: „Késtetek…64 évet!”

A csíksomlyói búcsú Ceaucescu bukása után az erdélyi és anyaországi magyarok százezreinek ökumenikus szent találkozójává vált. Ide vitt először 2008-ban nyolc kocsiban négyszáz zarándokot a kultikus Nohab dízel mozdony. A zarándokokat Erdő Péter bíboros prímás érsek áldása kísérte a csíksomlyói búcsúba.

Az ezeréves határra, a Gyimesekbe is eljutó vonat sikere miatt, a zarándokok 2010 májusában már tizenkét vasúti kocsival indultak útra. Csak azért nem többen, mert ennél hosszabb szerelvény nem fért el a kisebb székelyföldi vasútállomásokon, illetve ennél több kocsit segítséggel sem tudott elhúzni a szent koronás címerrel díszített magyar mozdony.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2012-ben ismét elindítja a különvonatokat. Az egyik a már jól ismert Székely Gyors, a másik Csíksomlyó Expressz néven közlekedik majd 1600 utassal.

A vasútbarátok mindkét vonat mozdonyával elégedettek lehetnek. Míg a Székely Gyorsot a csodálatosan felújított veterán Nohab, addig a Csíksomlyó Expresszt a legkorszerűbb és Magyarországon legerősebb 10.000 lóerős villanymozdony, a látványosan átfestett Taurus fogja húzni. Az utasokat a szálláshelyekről a különvonat hozza, viszi a programok helyszínére. Természetesen idén is eljutnak az ezeréves határra, ahol eszükbe juthat a híres Széchenyi idézet: „MAGYARNAK LENNI NEHÉZ, DE NEM LEHETETLEN.” A zarándokok mint korábban, most is falusi turizmus keretein belül, székely családoknál alszanak erdélyi falvakban.

Első nap (május 25., péntek)

Találkozó: várhatóan 04.00 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál. (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról indul).

További felszállási lehetőségek: Szolnok, Püspökladány.

Érkezés a határra (Biharkeresztes-Biharpüspöki) a déli órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg – Kolozsvár – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: – a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel, – Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezőség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével, – a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Déssel, Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdődik, – Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével. Megérkezés Felcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva.

Elhelyezés: a faluturizmus kertében magyar-székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2012. május 26., szombat)

Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követpően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban.

A délutáni szabadidőben séta Csíkszereda központjában.

Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.

Harmadik nap (2012. május 27., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az Ezeréves határhoz. Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyimesközéplok – Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza) ezt követően részt veszünk a kontumáci kápolna előtt celebrált szentmisén. A délutáni órákban visszaindulás Felcsíkba. Estebéd.

Negyedik nap (2012. május 28., hétfő)

Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra. A különvonat a Gyergyószentmiklós – Déda – Dés – Kolozsvár – Nagyvárad útvonalon haladva ér a határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Püspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban.

Részvételi díj:

A Székely gyors részvételi díja: 62 900 Ft/fő

A Csíksomlyó expressz részvételi díja: 64 900 Ft/fő

Az ár tartalmazza az útiköltséget, a szállást és a félpanziós ellátást!

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket – szükség esetén – a vasútállomás és a szálláshely között.

A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. A különvonaton nyugdíjas-, gyermek-, diák-, és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.

A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van ételek, illetve italok fogyasztására. Az étkezőkocsiban magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat.

Jelentkezés:

Kárpáteurópa Utazási Iroda megbízásából:

Frigyesy Ágnes újságírónál

Telefon: 00-36-1-3413-294

Mobil: 06-20/383-1417

Külföldről: 00-36-20/383-1417

E-mailen: frigyesy@gmail.com vagy frigyesy.agnes@upcmail.hu