Ideiglenesen költözik a bazár

Ideiglenesen költözik a bazár
Nagyvárad- A korszerűsítési munkálatok olyan fázisába jutottak a várad-rogériuszi piacon, hogy egy-két héten belül a bazári árusok ideiglenesen az építmény kész levő első harmadába költözhetnek.

Ezt a helyszínen péntek délben tartott sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester jelentette be, hozzátéve: mindez az időjárástól is függ, hiszen az utolsó simításokhoz az is hozzátartozik, hogy többek közt a környéken még aszfaltozni kell. A költöztetésre azért van szükség különben, hogy elkezdődhessenek a munkálatok a bazár területén is, mely szektorban jelenleg 178 kereskedő fejt ki tevékenységet, 435 asztalt foglalva el.
Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatója kifejtette: a kereskedőkkel úgy tárgyaltak, hogy ideiglenesen beköltözhetnek az építmény kész levő első harmadába (ezt a Pascal, a Predeal és a Sadoveanu utcák fogják közre), ahol elfoglalhatják az ott levő 132 modult, valamint a leendő tejcsarnokba kitett 48 asztalt és 8 helyiséget. Úgy fogalmazott: akiknek eddig egy asztaluk volt, egy asztalt kapnak, akiknek 2-4 asztaluk volt, egy 4 négyzetméteres modult kapnak, akiknek 5-6 asztaluk volt, két modult vehetnek birtokukba, akiknek pedig 6-8 asztaluk volt, azoknak 8 helyiséget utalnak ki.

Modern hőközpont

Dragoş Zah mérnök, aki a kivitelezéssel megbízott TIM- Grupul 4 Instalaţii – Termoline konzorcium részéről felel a projektért, arra hívta fel a figyelmet: az építmény szerkezetét előregyártott elemek alkotják, a tetőzeten pedig parkot alakítanak ki terasszal és padokkal. Ugyanakkor villamos energiával és hőszivattyúkkal működtetett padlófűtést alkalmaznak majd, illetve részben napelemeket is használnak. A szakember emellett azzal is büszkélkedett, hogy az alagsorban átadott hőközpont a legmodernebb Romániában.
A Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) megrendelésére zajló befektetés a Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg, partnerségben a debreceni székhelyű Hajdú-Bihar Megyei Iparkamarával. A projekt összköltségvetése 7.707.912,40 euró, melyből a váradi önkormányzatnak, mint vezető partnernek 6.705.313,40 euró jut, az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása pedig 2.917.977, 42 euró. A kivitelezés befejezésének határideje 2015. július 30-a.

Ciucur Losonczi Antonius