Ideiglenes jelleggel a román védelmi miniszter veszi át az igazságügyi tárca vezetését

Ideiglenes jelleggel a román védelmi miniszter veszi át az igazságügyi tárca vezetését
Ideiglenes jelleggel Teodor Melescanu nemzetvédelmi miniszter venné át az igazságügyi tárca vezetését – jelentette be keddi közleményében a román miniszterelnöki hivatal.

Eszerint Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök levélben értesítette erről Traian Basescu államfőt, aki korábban nem volt hajlandó aláírni a kormányfő által eredetileg javasolt személy, Norica Nicolai jelölését. Romániának már közel egy hónapja nincs igazságügyi minisztere. Tudor Chiuariu volt tárcavezető december közepén köszönt le, mivel az ügyészek büntetőjogi vizsgálat indítását kérték ellene, s emiatt Basescu – alkotmányos jogaira hivatkozva – amúgy is felfüggesztette volna őt tisztségéből. A kormánykoalíció vezető erejét képező – a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) december közepén jelölte ki Chiuariu utódát Norica Nicolai szenátor személyében. A kinevezés joga azonban az államfőt illeti, aki mind a mai napig nem hajlandó elfogadni ezt a javaslatot. Bár Basescu a liberális szenátor asszony szakmai múltjának bizonyos “foltjait” hozta fel érvként elutasító álláspontjának alátámasztásául, politikai megfigyelők szerint egyértelműen a jelenleg ellenzékben lévő demokraták soraiból kikerült államfő és a liberális kormányfő közötti ellentétek újabb megnyilvánulásáról van szó.

Ennek kapcsán amolyan alkotmányossági vita is kibontakozott. Basescu ugyanis kijelentette: az ország alaptörvénye szerint joga van beleszólni az igazságügyi miniszter kinevezésébe. Nem így látja viszont a kormányfő, aki emlékeztette Basescut: tavaly az Adrian Cioroianu külügyminiszter kinevezése körül keletkezett hasonló vita nyomán az alkotmánybíróság kimondta, az államfőnek nincs vétójoga a miniszterek kinevezésében. A politikai kommentátorok szerint három változat lehetséges e patthelyzet megszüntetésére. Tariceanu az alkotmánybírósághoz fordulhat, remélve, hogy a taláros testület ismét neki ad igazat. Esetleg általánosabb kormányátalakítást hajthat végre, amelyet a parlamentnek kellene majd jóváhagynia. Harmadik lehetőségként engedhet Basescu követelésének, hogy új jelöltet állítson. A Melescanuval kapcsolatos döntés tehát még nem oldotta fel a két vezető politikus közötti ellentétet e témában. Mindenesetre ezt az ideiglenes jelölést is az államfőnek kell jóváhagynia, akinek ugyanakkor legkésőbb február elején ki kell neveznie az új, teljes jogú minisztert. Chiuariu ugyanis december közepén mondott le a tárca vezetéséről, az erre vonatkozó jogszabály értelmében pedig a posztot a megüresedéstől számított negyvenöt napon belül be kell tölteni.