Ideiglenes iratot kapnak

Ideiglenes iratot kapnak
Szatmár megye — A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal képviselői július 23–án, szerdán az Ostrovului utcai CD2 tömbház lakóihoz látogattak el.

A Szatmárnémeti Lakosság–nyilvántartó Hivatal, a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal és a Közösségi Rendőrség képviselői együttműködési szerződést írtak alá, melynek célja, hogy azok az állampolgárok, akik minden hivatalos formaság nélkül élnek Szatmárnémetiben, azok érvényes személyazonosságot igazoló irat birtokába jussanak. A szerződéskötés első akciója július 23–án, szerdán zajlott az Ostrovului utcai CD2 számú tömbház előtt. Amint azt Crina Musteatól, a lakosság–nyilvántartó hivatal munkatársától megtudtuk a tömbházban körülbelül 400 személy él. Az itt összezsúfolódott embereknek lakásszerződés hiányában nem lehet a fentebb említett címre szóló személyazonossági igazolványa vagy a gyermekei nem kaphatnak keresztlevelet. S a felnőttek közül, akik jogosultak lettek volna szociális segélyre nem kaphatták eddig, mert nem voltak rendben a papírjaik. Ezt a tarthatattlan állapotot szertné áthidalni — ha csak ideiglenesen is — a szerdai akció, vagyis az itt élők ideiglenes személyazonossági igazolvány birtokába jutnak.

Méltatlankodók

A polgármesteri hivatal munkatársainak a megjelenése az ott élő emberekben először is méltatlankodást váltott ki. Mikor lecsilapodtak az indulatok az emberek elismerték azt, hogy csak jó lesz, ha kapnak személyazonossági igazolványt, még ha ideiglenest is. Mint mondták, ha a korházba kerülnek, nem feküdhetnek be a korházba kezelésre, mert nem tudják igazolni magukat. A következő héten ugyancsak ide jönnek a polgármesteri hivatal munkatársai, akik természetesen addig folytatják a terepmunkát, amíg minden ottlakót nyilvántartásba vesznek, mondta Crina Mustea.

Karikás Enikő