Idegenforgalmi együttműködés

Idegenforgalmi együttműködés
Nagyvárad- Szerda délben a váradi üzleti inkubátorházban tartották a Határtalan tudás- munkaerőpiaci együttműködés a turizmus területén elnevezésű EU-s finanszírozású projekt nyitókonferenciáját.

A projekt kedvezményezettje a Bihar Megyei Tanács Fejlesztési és Pályázatkezelési Igazgatósága, partner pedig a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) debreceni igazgatósága. A szerda délben Nagyváradon zajlott nyitókonferencián Şerban Morcan fejlesztési igazgató kifejtette: a Határtalan tudás- munkaerőpiaci együttműködés a turizmus területén elnevezésű projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint az érintett két ország társfinanszírozásával, azzal a szándékkal, hogy közelebb hozzák egymáshoz a határ menti térségben élő embereket, illetve közösségeket és gazdasági szereplőket a kooperációba bevont térség közös fejlesztésének elősegítése végett, a régió erősségeire építve. A fő cél a határ menti vendéglátóipari egységek és szálláshelyek fejlesztésének elősegítése, melynek érdekében a turizmus területén használt joggyakorlatot tartalmazó útmutatót készítenek, oktatóanyagokat dolgoznak ki, hat szakképzési tanfolyamot bonyolítanak a vendéglátásban és étkeztetésben érintett szakképesítés nélküli személyek számára, valamint idegenforgalmi kiállítást, magyarországi tanulmányutat és tematikus szimpóziumot szerveznek. Ugyanakkor május végén III. alkalommal megrendezik a nemzetközi turisztikai vásárt, melyre magyarországi szolgáltatókat is meghívnak.

Célcsoportok

Lupşe Gabriella projektmenedzser arra hívta fel a figyelmet: a tizenkét hónapos futamidejű, 2012. április 1-jén indított projekt összköltségvetése közel 190.924,40 euró, melyből a Fejlesztési és Pályázatkezelési Igazgatóság büdzséje 90.924,40 euró (az önrész 1.855,60 euró), a TKKI költségvetése 100.000 euró, az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása pedig 163.863 euró. A projekt célcsoportjai közé tartozik 90 romániai és 36 magyarországi személy, akik részt vesznek majd a nemsokára meghirdetett szakképzési kurzusokon, 200 román és magyar vendéglátóipari egység, melyek az ún. Jó Gyakorlat-útmutató haszonélvezői lesznek, valamint 50 román állampolgár, akik tapasztalatcserén fognak résztvenni. Elhangzott még, hogy a projekttel kapcsolatos információk a 0359/404.951-es telefonszámon vagy a ddip@cjbihor.ro, illetve ddipbihor@gmail.com e-mail címen kaphatók.

Dumitru Voloşeniuc, a Megyei Tanács alelnöke úgy vélte: az általa képviselt intézmény jó úton halad a térségi turizmus népszerűsítésével, ezt bizonyítja többek közt az is, hogy a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát tekintve Bihar a fővárost kivéve az előkelő ötödik helyen áll a megyék közt.

A projektpartner

A nyitókonferencián jelen voltak a projektpartnernek számító Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) képviselői is, Gerő Ildikó debreceni igazgató és a szakmai részért felelős munkatársai: Sereg Beatrix, Zsolnai Lajos és Hammersberg-Ganczstuckh Miklós, akik bemutatták a TKKI-t, illetve a projektbeli célkitűzéseikről és tevékenységeikről beszéltek (szállásadók megkeresése, módszertani útmutató, tananyagcsomagok elkészítése és kipróbálása, a nyilvánosság biztosítása).

Ciucur Losonczi Antonius