Friss hírek

2007.10.23. 12:38

Tarjányi: a tüntetőknek eddig sem volt esélyük és ezután sem lesz a rendőrséggel szemben

<p>Egyáltalán nem volt esélyük a tüntetőknek hétfőn este a rendőrökkel szemben, az egyenruhások ugyanis teljesen tisztában voltak a demonstrálók forgatókönyvével, elképzelhető, hogy titkosszolgálati információknak is köszönhetően - véli a rendőrségi szakértő. Tarjányi Péter szerint a rendőrségi taktika része volt, hogy teljesen beengedték, szinte magukra húzták a tömeget a Nagymező utcában, ott ugyanis a szűk utcában könnyen szét tudták forgácsolni a demonstrálók erejét. A szakértő szerint a tüntetőknek kedden sem lesz esélyük.</p>

A rendőrök vélhetően már napok, vagy akár hetek óta tisztában voltak azzal, hogy milyen forgatókönyv szerint mozogtak a tüntetők hétfőn este, amikor megpróbáltak eljutni az Operaházig - mondta a Független Hírügynökségnek Tarjányi Péter, rendőrségi szakértő. A volt kommandós szerint nem kizárt, hogy ez korábbi titkosszolgálati információknak is köszönhető. Persze a sikeres fellépéshez hozzájárult az is, hogy a levegőből a rendőrségi helikopter folyamatosan látta az emberek mozgását.

Tarjányi Péter szerint a rendőrségi taktika része volt az is, hogy az erőszakos tömeget egészen a Nagymező utca végéig engedték a rendőrök - gyakorlatilag magukra húzták - majd ott a szabályok szerint kezdték meg a tömegoszlatást. A szűk utcában rövid idő alatt sikerült szétforgácsolni a tömeget, a kisebb csoportok a környező utcákba futottak és már nem tudtak újraszerveződni. Ez egyébként a tömegoszlatási taktika egyik alapja. A szakértő szerint egy ilyen kis helyen elve kisebb rendőri erő is gyorsabban és hatékonyan fel tud lépni, ráadásul szükség esetén nagyobb erők is várakoztak a hátuk mögött.

Tarjányi Péter kijelentette: a tüntetőknek egyáltalán nem volt esélyük a rendőrséggel szemben.

A szakértő beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak beszerzései csak részben járultak hozzá a profi fellépéshez. Az egyéni védőfelszereléseknek köszönhetően kevesebb volt ugyan a sérülés, de alapvetően minden az eddigi tapasztalatokon és a gyakorlatokon múlott.

Tarjányi Péter a keddre várható történésekről nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Véleménye szerint azonban a rendőröknek minden helyzetre van forgatókönyvük, így a tüntetőknek most sincs esélyük a rendőrséggel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!