Nagyvilág

2007.10.27. 15:33

Honfoglalás Funar módra

<p>Kolozsvár - Ezer eurót, útiköltséget, illetve házaikért kártérítést kellene fizetnie a román államnak a Magyarországra áttelepedni kívánó romániai magyaroknak, ha a parlament elfogadja Gheorghe Funar szenátor erről szóló törvénytervezetét -értesült az Erdély Online.</p>

A magyarellenes nézeteiről hírhedtté vált egykori kolozsvári polgármester, aki most a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) törvényhozója, pénteken jelentette be, hogy erről szóló törvénytervezetet nyújtott be a parlamentben.

Elmondta: a jogszabálytervezet minden olyan romániai magyarra vonatkozna, aki nem ismeri el Románia Erdéllyel való egyesülését. "Figyelembe vettem egyes romániai magyarok honfoglalási szándékát, akik nem ismerik el az egységes román nemzetállamot" - nyilatkozott Funar utalva arra, hogy az RMDSZ európai parlamenti választási kampányának jelszava "Új honfoglalás".

Az alkotmányossági rend veszélyeztetése miatt a PRM büntetőjogi keresetet nyújtott be a héten Románia foügyészénél Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ellen. A kereset benyújtását Markónak az október 20-án Marosvásárhelyen, az RMDSZ kampányindító rendezvényén elhangzott beszédével indokolták.

A jelentős erőt képviselő román pártok is össztűz alá vették Markót és az RMDSZ politikusait. Markónak a Demokrata Párt (PD) egyik képviselője azt rótta fel, hogy  irredenta" és  alkotmánysértő" kijelentéseket tett. Emil Boc pártelnök pedig azt kifogásolta, hogy Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök hallgat, miközben az RMDSZ-es miniszterek a magyar himnuszt énekelték a szövetség kampányindító rendezvényein. Pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezetének képviselői Románia alkotmányát, történelemtankönyvet és egy levelet adtak át személyesen Markónak, akit - mint fogalmaztak - ezzel arra akartak emlékeztetni, hogy román állampolgár. Az RMDSZ elnöke korábban elmondta: a magyar kártya kijátszása mindig hatott választási kampány idején, amikor egyes román pártok azt  remélik, hogy az RMDSZ támadásával erősítik fel hangjukat".

  • Funar kizárná az RMDSZ-t az EP-választásokról
  • Váratlan havazás Erdélyben: három halott
  • Egyre többen járnak át Romániából
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!