ERDON Helyi hírek

2007.06.29. 14:57

Zajlik az élet a rácsok mögött

<p>Nagyvárad -&#160;A váradi Fegyház vezetése a vonatkozó előírások szerint mindent megtesz azért, hogy az elítéltek tartalmasan töltsék el a rabságuk idejét, s könnyebben visszailleszkedjenek a társadalomba.</p>

Hogy mi minden zajlott csütörtökön a nagyváradi FegyházbanSzent Péter és Pál napja alkalmából, arról részben már tegnapi lapunkban olvashattak. A fodrász- és aerobikbemutatók mellett volt egy kerekasztal-megbeszélés is, melyre 21 elítélt volt hivatalos, zömében olyanok, akiknek fogyasztóként, illetve terjesztőként volt már kapcsolatuk korábban a kábítószerekkel. Delia Craciun pszichológus tiszt, illetve Adrian Bungau, a drogellenes programok vezetője szervezték a megbeszélést, s meghívták a közegészségügyi hatóság illetékes szakembereit, illetve a Bihar megyei kábítószer-ellenes központ munkatársait, hogy a kábítószer-fogyasztás többágú, egészségügyi, pszichológiai, szociális és jogi következményeiről beszélgessenek a fegyházlakókkal. Utóbbiak igen aktívak voltak, saját tapasztalataikat is megosztották a többiekkel, a leszokást segítő központokról és az iskolákban folytatott drogellenes kampányok hatásáról érdeklődtek, javaslatokat tettek a helyzet javítása érdekében.

Harcművészeti bemutató

Ugyancsak csütörtökön a nagyváradi Royal Kwon Taekwon-Do klub tagjai is ellátogattak a Fegyházba, s a 4 danos Balkán-bajnok, világbajnoki második helyezett Tripa Ferenc, a Román Taekwon-Do Szövetség alelnökének vezetésével harcművészeti bemutatót tartottak. Ott volt a 2 danos Balkán-bajnok, többszörös Európa-bajnok Paskuj Sándor, az 1 danos országos bajnok Nagy Gyula, Harascsák Gyula, Pál Miklós, az országos bajnok Pantis Claudiu, továbbá Kiss Róbert, Blaga Lucian, Piroska Csaba és Vass Róbert. A formai és technikai bemutatók mellett szabad harcokat is láthattak a zömében fiatal fogva tartottak, thájbox és taekwon-do stílusban, s hatalmas tapssal fejezték ki tetszésüket. A nevelési osztály vezetője, Gabriel Tica arról beszélt a bemutató végén, hogy mekkora önfegyelem, kitartás, munka szükséges a kiváló sportteljesítmények eléréséhez, az ellenfél megbecsülése és a fairplay pedig már csak a hab a tortán. Azt is hangsúlyozta a nevelőtiszt: a pszichikai és fizikai harmónia elengedhetetlen a harcművészetek gyakorlásához, ez nem egyeztethető össze az antiszociális magatartással.

Tegnap folytatódott

A rendezvénysorozat tegnap 10 pap és 2 diakónus által celebrált ortodox szertartással folytatódott, dr. Petroniu Salajeanu vikárius is ellátogatott a raboknak tartott ünnepi ceremóniára. Kora délután népdalműsort, majd Radu Mo§sal vidám perceket, végül könnyűzenei előadást nézhettek meg az elítéltek.

Zámbó Sipos Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!