Friss hírek

2007.10.27. 16:24

Csökken a talajvízszint - reped a templom Kisbodakon

<p>Kisbodak 14 éve vasbeton alapra épült templomában méteres repedések keletkeztek. A szigetközi település polgármestere szerint a talajvízszint süllyedése okozza a problémát, ami viszont a Duna elterelésének a következménye.</p>

1992 - ben, egy 15 évvel korábban kötött államközi szerződés alapján Szlovákia elterelte a Dunát. Azóta a másodpercenkénti 1000-1200 köbméter víz helyett mindössze ennek legfeljebb a negyede jut a korábbi mederbe és a szigetközi ágrendszerbe.
Időközben legalább 30 ház oldala repedt meg a faluban. A közeli Dunaszegen néhány hete egy védett tó száradt ki ugyancsak a talajvíz szint csökkenése miatt. A környéken kiszáradtak a kutak és egyre kevesebb a termény a szántóföldeken.

Ekker Károly, Kisbodak polgármestere szerint egyértelműen a Duna elterelése okozta a bajt a Szigetközben.

A vízügyi szakember szerint az Alsó - Szigetközben a legrosszabb a helyzet. Itt a főmeder már a 80 - as években megkezdődött süllyedése tovább folytatódott és ezen a szakaszon a vízpótló rendszer sem épült ki tehát itt a mellékág - rendszerek vízpótlása esetleges, csak nagy árvizeknél kapnak vizet - tájékoztatott Baross Károly az ÉDUKÖVIZIG igazgató - helyettese.

A Független Hírügynökség megkereste a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot is. Ott azt mondták, folyamatosan tárgyalnak Szlovákiával a vízmegosztásról de amíg nincs megegyezés, biztosan nem jut több víz a Szigetközbe. 2007 és 2010 között azonban mintegy 6 milliárd forintra pályázhat a vízügyi igazgatóság amit a mellékág - rendszer rehabilitációjára fordíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!