I. Dumitru: Túlzottan optimista az áfa-begyűjtésre vonatkozó becslés a kormány által közzétett költségvetés-kiegészítésben

Ionuț Dumitru
Ionuț Dumitru
Túlzottan optimista az áfa-begyűjtésre (TVA) vonatkozó becslés a kormány által közzétett költségvetés-kiegészítésben – hangoztatta az Investor Days 2018 című eseményen Ionuţ Dumitru. A Pénzügyi Tanács elnöke szerint a bevételek csak akkor valósulnának meg, hogyha a hátralévő 4-5 hónapban 20 százalékkal nőne az áfa-begyűjtésből származó összeg.

‘A kiigazítás tervezet első változatában kisebb, többé-kevésbé megalapozott változások szerepeltek a bevételi, illetve kiadási oldalon. (…) A második változatban azonban, ezeket a módosításokat túlzottan optimistának találjuk. Az áfa esetében például, az első hét hónapban 10 százalék alatti növekedés valósult meg, a kiigazítás azonban, éves viszonylatban 15 százalékos növekedéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő 4-5 hónapban legalább 20 százalékos javulást kell elérni, ami ugyan nem lehetetlen, de erősen optimista feltételezés’ – magyarázta a szakember. Véleménye szerint az 5,5%-os gazdasági növekedés sem teljesíthető (az első változat 6,1%-ról beszélt).

Számításaik szerint, az általuk korábban becsült 4,2% is sok, ezt valószínűleg 3,5%-ra korrigálják, ehhez képest az 5,5% ‘igen valószínűtlennek’ tűnik.
Ugyanakkor úgy véli, hogyha év végéig nem lesz jelentős változás a gazdaságpolitika terén, akkor ‘nagyon valószínű’, hogy nem tartható a kitűzött 3%-os költségvetési hiánycél sem.

www.agerpres.ro