Huszonkilenc korrupt rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba

Huszonkilenc korrupt rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba
Huszonkilenc rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba Romániában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadtak el bűncselekményt elkövető személyektől vagy éppen megzsaroltak ártatlan embereket.

A bukaresti rendőrökre egy nappal korábban csaptak le, és vették őrizetbe őket. Szerdán a bíróságnak kellett döntenie az előzetes letartóztatásba helyezésükről, s az helyt adott az ügyészek kérésének.

A nyomozóhatóság szerint a gyanúsítottak szolgálatban kenőpénzt kértek a forgalomban megállított gépkocsivezetőktől. A gyanúsítottak általában luxusautókat állítottak meg, és a sofőröktől pénzt kértek, azzal fenyegetve meg őket, hogy a csúszópénz megtagadása esetében elveszik a jogosítványukat.

A rendőrök prostituáltaktól és kerítőktől is pénzt követeltek, és cserébe felkínálták nekik, hogy eltekintenek a bírságtól, ha hajlandók fizetni.

Az ügyészek szerint a rendőrök nem alkottak szervezett bűnözőcsoportot, hanem általában csak ugyanabban a váltásban dolgoztak. Rendszerint 50 és 600 lej (3500 és 42 ezer forint) közötti összegeket követeltek, s a “bevételt” szolgálat lejárta után elosztották egymás között. Az ügyészek szerint októberben és novemberben több mint százszor követeltek kenőpénzt a rendőrök.

Romániában tavaly márciusban több száz rendőrt és határrendőrt tartóztattak le a hatóságok szintén korrupció gyanújával.